Innovatie District

10XL ontwikkelt unieke 3D printkop

03 maart 2021

10XL ontwikkelt met een subsidie van het MKB-Katalysatorfonds een prototype voor een nieuwe, unieke printkop voor op een bestaande 3D-printerrobotarm. De printkop, genaamd Platform 360, wordt draaibaar en krijgt geïntegreerde koeling, verwarming en aandrukmechanisme, waarmee met een verbeterde kwaliteit en verhoging van de snelheid geprint kan worden.

Innovatief printproces
10XL produceert, met behulp van 3D printers, grote functionele 3D-modellen. Om naar grotere productieaantallen te gaan en de kwaliteit van de prints verder te verbeteren en te waarborgen moeten een aantal knelpunten in het proces worden weggenomen. Gerbert Smits, CEO 10XL: “Dit gaat met name om het verwarmen en koelen van de printlaag. Het verwarmen is nodig om de lagen die geprint worden beter te hechten. Geforceerd koelen is nodig om sneller een nieuwe laag te kunnen printen. Dit luistert zeer nauw. Bij een verkeerde regulering van koelen en opwarmen kan het werkstuk mislukken. De bestaande printkop kan niet om zijn as roteren, waardoor het niet mogelijk om gericht te koelen en te verwarmen; dit wordt op het oog bijgesteld. Om het risico op fouten te verkleinen, wordt daarom momenteel minder snel geprint. En dus het potentieel van de machines niet volledig benut.” Een meedraaiende printkop met geïntegreerde verwarming, koeling en aandrukmechanisme moet hier verandering in brengen. Volgens Gerbert bestaat wereldwijd nog geen printproces waarbij hier gebruik van wordt gemaakt. “Alle technieken zijn afzonderlijk van elkaar reeds ontwikkeld maar de combinatie hiervan is nieuw en dus innovatief.”

Duurzaam printen
De techniek die wordt gebruikt bij het printen is duurzaam, omdat het gebruik maakt van gerecyclede materialen die diverse malen kunnen worden hergebruikt. Bovendien werkt het bedrijf volledig circulair. Afvalstoffen worden tot een minimum beperkt (zero/less waste), onnodig grote aantallen, foutieve producten, afval en faalkosten worden gereduceerd. “De te ontwikkelen draaibare printkop gaat niet alleen voor betere kwaliteit en snelheid zorgen, maar ook voor minder foutieve producten en afval.”

Voortgang project
In november 2020 startte 10XL het project met de onderzoeksfase na de toekenning van de subsidie van het MKB-Katalysatorfonds. Inmiddels is het bedrijf gestart met een procesanalyse. Gerbert: “Hoe snel printen we, hoe snel beweegt de robot, wat is de minimale reactietijd van de printkop? De reactietijd is vervolgens bepalend voor motorkeuze en het traagheidsmoment van de printkop. Voor praktische doeleinden wil je de kop zo groot mogelijk maken (lekker veel ruimte om er van alles op te schroeven), technische vereisten vragen om een extreem lichte en compacte kop. Dat is leuk, dan zijn er twee uitersten die je moet weten te combineren.”

Gedurende het project werken ze samen met studenten. “Tijdens de analyse en de opvolgende ideation fase (basic engineering) werken we met TU studenten Werktuigbouw en Mechatronica. Zodra we starten met detailed engineering en prototyping gaan we samenwerken met het Da Vinci College, dat is tijdens de tweede fase van het ontwikkelingstraject.”

Van de Duurzaamheidsfabriek naar een grotere locatie
Het proces begon vanuit een kantoor in de Duurzaamheidsfabriek (DZHF) in Dordrecht, maar inmiddels zijn ze, in januari, verhuisd naar een nieuwe en grotere locatie in Hardinxveld-Giessendam. “Het plan is om alle prototyping werkzaamheden nog wel uit te voeren in de DZHF.” Daan Wortel, managing director van de DZHF: “Ze zijn hier niet meer gevestigd, maar via projecten blijven ze nog wel verbonden aan het ecosysteem. Dat is ook het idee: startups komen, groeien en stromen daarna uit in de regio. Zo ontstaat weer ruimte voor nieuwe startups en het netwerk groeit.”

Tweede bijdrage vanuit het fonds
10XL ontving eerder al subsidie van het MKB-Katalysatorfonds voor een project waarin zij de combinatie ontwikkelde van snel én groot 3D-printen. Een combinatie die daarvoor nog niet mogelijk was. Deze tweede subsidie is een doorontwikkeling op dit project.

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden
Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie in de Drechtsteden kunnen een beroep doen op dit fonds.

Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl

Duurzaamheidsfabriek Hardinxveld-Giessendam Innovatie Regio nieuws Smart Industry
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline