22 juni online event 5G en de impact op de maakindustrie

22 juni 2021

Online event 22 juni: 5G in de maakindustrie

5G in de maakindustrie: nieuwe mogelijkheden in productie, planning en opleiding

De uitrol van 5G mobiele verbindingen komt steeds dichterbij. In dit (online) event vanuit de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gaan experts met elkaar in gesprek over de impact die dit zal gaan hebben op bedrijven in de maakindustrie.

Versnellen van 5G-innovatie

De telecomsector werkt aan de uitrol van 5G, de 5e generatie mobiele netwerken. 5G maakt nieuwe toepassingen mogelijk: er is tot 1000x meer bandbreedte beschikbaar binnen een gebied, er kunnen tot 100x meer verbindingen tegelijkertijd worden gemaakt, en dat met een extreem hoge betrouwbaarheid.

De komst van 5G maakt daarmee allerlei innovaties mogelijk. In de vakpers voor de maakindustrie worden allerlei nieuwe toepassingen in het vooruitzicht gesteld. Denk aan grootschalige uitrol van sensoren in fabrieken, waarmee bijvoorbeeld de uitval wegens onderhoud veel beter voorspeld kan worden. Maar ook aan toepassingen van Virtual Reality of Augmented Reality brillen bij opleiding en training van vakpersoneel, of aan meer autonome of flexibel inzetbare robots op de werkvloer.

De mogelijkheden zijn enorm, maar welke toepassingen voegen nu echt waarde toe? Welke impact hebben die op systemen, processen en ketens? Er ligt nog veel onontgonnen terrein om met elkaar te verkennen. Daarom wordt nu gewerkt aan 5G innovatie omgevingen, zoals ook in de Duurzaamheidsfabriek. Met dit event willen we u hierover informeren en inspireren, en vertellen we over ondersteuning die u kunt ontvangen om deze technologie in te zetten in uw bedrijf.

Programma dinsdag 22 juni, 10:00-11:00 uur

10:00 5G in de maakindustrie:
Aan tafel spreken onder meer Anton Duisterwinkel (Programma manager SMITZH, InnovationQuarter), Gijs den Butter (CEO, SenseGlove) en Lenneke de Voogd (Programma Manager Do IoT Fieldlab, TU Delft) in gesprek met partijen uit de industrie over de specifieke mogelijkheden, maar ook uitdagingen van 5G. Wat is nu écht de meerwaarde? Met welke aanpassingen en investeringen krijg je te maken? En wanneer is het eigenlijk beschikbaar?

10:50 Uitleg over Do IoT innovatievouchers: experimenteer samen met TU Delft met 5G-technologie.
10:58 Q&A met het publiek
11:00 Afsluiting

5G Fieldlabs in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn al zeven locaties ingericht waar bedrijven met innovatieve 5G-technologie kunnen experimenteren en er zijn er nog een aantal in ontwikkeling. Hiermee bieden we bedrijven de mogelijkheid om sneller van een idee naar een gedemonstreerde toepassing te komen. De fieldlabs werken zoveel mogelijk samen en delen waar mogelijk hun kennis, infrastructuur, (studenten)teams en resultaten. Zo maken we van Zuid-Holland de hotspot voor 5G-innovatie!

Voor drie van die locaties stelt Provincie Zuid-Holland nu €500.000,- aan innovatievouchers beschikbaar: Do IoT Fieldlab en The Green Village in Delft en Unmanned Valley in Katwijk. Ieder van die locaties biedt de mogelijkheid om op specifieke use cases te testen. De ‘operator neutral’ 5G-infrastructuur op deze locaties wordt verzorgd door Do IoT Fieldlab.

Dit event is een samenwerking van Holland InstrumentationDuurzaamheidsfabriekProvincie Zuid-HollandDo IoT Fieldlab en InnovationQuarter.

#DigitalMainportDrechtsteden

Voor meer informatie contact:
Jos Maccabiani
Sr. Business Developer Digital Technology
jos.maccabiani@innovationquarter.nl

+31 6 4264 6632

of

Max Remerie
Business Developer Digital Mainport Drechtsteden
max@dealdrechtcities.nl 
+31 6 2120 3587

Aanmelden kan hier.

22 september 2020

Young Professionals Cyberday

In het digitale tijdperk waarin we leven is internet niet meer weg te denken. Het zorgt voor veel gemakken, maar ook voor een hoop gevaren waar we niet altijd bij stil staan. Wat zijn deze gevaren en hoe kunnen we deze voorkomen? Tijd voor ons, Young Professionals, om hier meer over te weten te komen!

Lees meer
15 september 2020

ZIE2020 Dordrecht

Dit jaar richt ZIE haar pijlen op ‘Mensgerichte Technologie’. Technologie die complexe taken eenvoudiger maakt zodat uw mensen sneller leren, minder fouten maken en op een gezonde, efficiënte manier werken

Lees meer
7 oktober 2020

De Superjachtsector groeit

Wie pakt de kansen? In de Drechtsteden floreert de superjachtsector. Volle orderboeken bij werven en toeleveranciers die daar nauw bij…

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline