Actueel

Bakker Sliedrecht sluit windturbines aan op hoogspanningsnet

07 maart 2022

Bakker Sliedrecht heeft opdracht gekregen om twee windturbines van Windenergie A16 langs de A16 tussen de Nederlandse en Belgische grens aan te sluiten op het hoogspanningsnet. Op het nieuwe bedrijventerrein Business Center Treeport (BCT) worden twee windmolens gebouwd van 200 meter hoog, elk met een vermogen van 4,5 megawatt.

Bakker Sliedrecht gaat twee hoogspanningsstations leveren, zowel het 20kv-distributiestation voor netbeheerder Enexis als het schakelstation waar de elektriciteit van de twee turbines binnenkomt. Bakker Sliedrecht gaat ook alle apparatuur in de stations en de kabels leveren. Alle infrastructuur wordt door het bedrijf gebouwd, getest en in gebruik genomen. De werkzaamheden starten eind april en moeten deze zomer klaar zijn.

Aanleg en onderhoud van hoogspanningsinstallaties
Bakker Sliedrecht heeft veel ervaring in de bouw, installatie en inbedrijfstelling van hoogspanningsinstallaties voor de industriële en maritieme sector. Bakker Sliedrecht ondersteunt sinds enkele jaren aannemers, technische dienstverleners en projectontwikkelaars bij de aanleg en het onderhoud van elektriciteitsdistributie, energieopslag en netaansluitingen voor windparken en zonneparken. “Onze specialistische rol wordt steeds belangrijker in het verbinden van dit soort parken en het bevoorraden van de stations”, zegt projectmanager Matthias Baas van Bakker Sliedrecht. “Aannemers in de duurzame sector grond willen graag van A tot Z worden verzorgd. Ze weten: als ze Bakker Sliedrecht voor dit onderdeel contracteren, komt het zeker goed.”

Energieneutrale ambitie Bedrijvenpark
In totaal worden binnen het project Windenergie A16 de komende jaren 28 windturbines gebouwd langs de snelweg. De twee turbines die Bakker Sliedrecht aansluit, zijn onderdeel van BCT, waar in fasen 62 hectare centra voor de boomteeltsector worden gebouwd. Op de daken van deze gebouwen komen zonnepanelen en daarnaast de windturbines. De bedrijven kunnen zelf gebruik maken van de zonne-energie. De windenergie wordt teruggeleverd aan het net. “Anders zou de windenergie getransformeerd moeten worden van hoogspanning naar laagspanning en dat zou te inefficiënt zijn voor dit project. De ambitie van BCT is om energieneutraal te worden. Daar dragen we graag aan bij”, zegt Baas.

Nauwe samenwerking met aannemers
Bakker Sliedrecht werkt aan het project als onderaannemer van H4A Windenergie. Het bedrijf werkt veel voor deze aannemer, voor wie het vorig jaar het civiele windpark Ospeldijk in het Limburgse Nederweert aansloot.

 

Fotografie: Bouwbedrijf Vrolijk

 

Duurzame energie
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline