Maritime Industry

Bakker Sliedrecht geeft snijkopzuiger Taurus II van Boskalis upgrade

Bakker Sliedrecht heeft snijkopzuiger Taurus II van Boskalis een upgrade gegeven, waardoor het schip ingezet kan worden als boosterstation. Door onder meer de boostercapaciteit van de baggerpompen te verhogen van 6000 naar 7400 kilowatt, kan de Taurus II vanuit stationaire positie zand over langere afstanden verpompen.

De 112 meter lange en 24 meter brede Taurus II is in 1983 gebouwd als snijkopzuiger en kreeg in 2010 een upgrade. Toen moderniseerde Bakker Sliedrecht als een van de vaste partners van Boskalis alle elektrische installaties aan boord.

Capaciteit opgerekt tot maximum

De Taurus II wordt in de omgebouwde vorm ingezet als boosterstation dat zand via persleidingen over grote afstand kan verplaatsen. Om die taak aan te kunnen moest de bestaande 25 megawatt aan vermogen aan boord nog beter benut worden. "We hebben de ongebruikte capaciteit van de elektrische installaties binnen alle veiligheidsmarges opgerekt tot het maximum. Door het pompvermogen te upgraden van 6000 naar 7400 kilowatt kan het schip grote hoeveelheden zand binnen korte tijd over grote persafstanden verplaatsen”, vertelt projectmanager Arie de Jong. Daarnaast bracht Bakker Sliedrecht alle automatiseringssystemen up to date, inspecteerde elektrische installaties en breidde het camerasysteem (CCTV) uit. Onder meer om het af- en aanvaren van alle hopperzuigers te kunnen monitoren.

Succesvolle afronding van de upgrade

Bakker Sliedrecht startte het project in juni 2021. Het werk werd in Sliedrecht voorbereid, waarna de aanpassingen aan boord van het schip in de Verenigde Arabische Emiraten in samenwerking met Boskalis werden uitgevoerd. Eind februari was het werk klaar en heeft Bakker Sliedrecht de Taurus II overgedragen aan Boskalis.

Maritime Industry
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Maritime Industry

Vierde elektrische Noordzeekanaalpont gedoopt

De vierde elektrische pont voor over het Noordzeekanaal, de NZK Pont 103, is gedoopt in Hardinxveld Giessendam bij Holland Shipyards Group (HSG), waar de pont is gebouwd. Inge Keur, commercieel directeur van GVB verrichtte de doophandeling op donderdag 12 mei 2022. De nieuwe ‘stekkerponten’ vervangen uiterlijk 2023 alle dieselponten over het Noordzeekanaal. HSG directeur Marco Hoogendoorn denkt dat het voor Nederland van groot belang is het initiatief te nemen in verduurzamen van de scheepvaart.

Lees meer
Maritime Industry

Maritieme beurs Nor-Shipping een succes voor Rotterdam Maritime Capital of Europe

Van 4 tot en met 7 april vond Nor-Shipping plaats, de grootste maritieme beurs van Scandinavië. Het netwerk van Rotterdam Maritime Capital of Europe was ook deelnemer op deze beurs in het bedrijvencollectief van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology.

Lees meer
Maritime Industry

Gemeente Krimpen aan den IJssel en Deal verstevigen maritieme samenwerking

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft via Deal een overeenkomst getekend met Rotterdam Maritime Capital of Europe, het samenwerkingsnetwerk van bedrijven, overheden, verenigingen en kennisinstellingen op maritiem gebied in de regio Rotterdam.  

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline