Deal Drecht Cities

Deal is zijn Zwijndrechtse bijdrage waard

De Rekenkamer van Zwijndrecht heeft onderzocht wat de effectiviteit van Deal voor de gemeente Zwijndrecht is, en op welke wijze de gemeenteraad daar sturing aan kan geven. De Rekenkamer vindt dat de jaarlijkse bijdrage van € 40.000 van de gemeente Zwijndrecht voor Deal in een goede verhouding staat tot de opbrengst. Bovendien draagt Zwijndrecht hiermee verder bij aan de bekostiging van de regionale Groeiagenda.

Deal verzorgt de economische acquisitie en de promotie voor de zeven Drechtsteden. Dit gebeurt door nieuwe bedrijven aan te trekken en door de economische ontwikkeling met nieuwe initiatieven te ondersteunen in onze regio. Deal heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld. Deal had een ‘smal’ takenpakket van promotie en acquisitie, maar is steeds meer een strategische partner voor de gemeenten geworden, voor de economische ontwikkeling van de regio.

De Rekenkamer vindt dat de betrokkenheid van de gemeenteraad bij Deal beperkt is. Als de ontwikkeling van Deal zich de komende jaren doorzet, is het de vraag of de huidige positionering als stichting ‘op afstand’ van de gemeenten nog wel het meest passend is.

De gemeenteraad zou zich dan minder druk moeten gaan maken over hoeveel landingen van bedrijven er zijn geweest (in Zwijndrecht en in de regio) en welke rol Deal daarbij heeft gespeeld. Zij zou zich dan meer moeten richten op de vraag welke bijdrage Deal kan leveren aan de voor de regio gewenste economische versterking, zoals die is beschreven in de regionale Groeiagenda.

Zwijndrecht heeft nog niet vastgesteld welke bijdrage zij wil leveren aan Deal voor 2021 en verder. De Rekenkamer doet een zestal concrete aanbevelingen die gericht zijn op hoe de gemeente Zwijndrecht, en in het bijzonder de gemeenteraad, beter sturing kan geven aan Deal.

Het rapport is op 18 februari gepresenteerd aan de gemeenteraad van Zwijndrecht in een openbare oriëntatiebijeenkomst van de gemeenteraad vergadering en is hier te lezen.

Foto: Paul Martens

Zwijndrecht Regio nieuws Regionieuws Deal Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Regionieuws

Jaarverslag 2020: van de nood een deugd maken

Directeur Martin Bloem blikt terug op 2020. De coronacrisis leidde bij Deal tot meer innovatie op de werkvloer. Digitaal werd de nieuwe norm. De vraag naar oeverlocaties bleef hoog. Bent u ook benieuwd wat er het afgelopen jaar bereikt is? 

Lees meer
Deal Drecht Cities

EcoShape verhuist naar Deal

In maart trekt EcoShape in bij Deal. EcoShape ontwikkelt en deelt kennis over Building with Nature. De stichting kiest voor gezamenlijke huisvesting vanwege synergievoordelen op het gebied van deltatechnologie. 

Lees meer
Deal Drecht Cities

Topregio voor de maritieme sector

Crisis of niet, in 2021 moeten er zo’n twintig nieuwe bedrijven ‘gaan landen’ in de Drechtsteden. Die ambitie heeft Deal Drecht Cities, het economische wervingsbureau van de regio, zichzelf opgelegd. 'Waar we hier goed in zijn is niet sexy, maar dat trekt wel een superjachtbouwer over de streep.’

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline