Deal Drecht Cities

Deal is zijn Zwijndrechtse bijdrage waard

De Rekenkamer van Zwijndrecht heeft onderzocht wat de effectiviteit van Deal voor de gemeente Zwijndrecht is, en op welke wijze de gemeenteraad daar sturing aan kan geven. De Rekenkamer vindt dat de jaarlijkse bijdrage van € 40.000 van de gemeente Zwijndrecht voor Deal in een goede verhouding staat tot de opbrengst. Bovendien draagt Zwijndrecht hiermee verder bij aan de bekostiging van de regionale Groeiagenda.

Deal verzorgt de economische acquisitie en de promotie voor de zeven Drechtsteden. Dit gebeurt door nieuwe bedrijven aan te trekken en door de economische ontwikkeling met nieuwe initiatieven te ondersteunen in onze regio. Deal heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld. Deal had een ‘smal’ takenpakket van promotie en acquisitie, maar is steeds meer een strategische partner voor de gemeenten geworden, voor de economische ontwikkeling van de regio.

De Rekenkamer vindt dat de betrokkenheid van de gemeenteraad bij Deal beperkt is. Als de ontwikkeling van Deal zich de komende jaren doorzet, is het de vraag of de huidige positionering als stichting ‘op afstand’ van de gemeenten nog wel het meest passend is.

De gemeenteraad zou zich dan minder druk moeten gaan maken over hoeveel landingen van bedrijven er zijn geweest (in Zwijndrecht en in de regio) en welke rol Deal daarbij heeft gespeeld. Zij zou zich dan meer moeten richten op de vraag welke bijdrage Deal kan leveren aan de voor de regio gewenste economische versterking, zoals die is beschreven in de regionale Groeiagenda.

Zwijndrecht heeft nog niet vastgesteld welke bijdrage zij wil leveren aan Deal voor 2021 en verder. De Rekenkamer doet een zestal concrete aanbevelingen die gericht zijn op hoe de gemeente Zwijndrecht, en in het bijzonder de gemeenteraad, beter sturing kan geven aan Deal.

Het rapport is op 18 februari gepresenteerd aan de gemeenteraad van Zwijndrecht in een openbare oriëntatiebijeenkomst van de gemeenteraad vergadering en is hier te lezen.

Foto: Paul Martens

Zwijndrecht Regionieuws Deal Drecht Cities Regio nieuws

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Regio nieuws

Martin Bloem in de lucht bij Studio De Witt

Afgelopen zaterdag was Martin Bloem (directeur Deal) te gast bij Studio De Witt. Naast zijn muzieksmaak ging het over de activiteiten van Deal: promotie van de regio om het bedrijfsklimaat aantrekkelijk te maken. De ligging tussen Rotterdam en Antwerpen, in combinatie met de rivieren is uniek. 

Lees meer
Regio nieuws

Kick-off Technohub Smart Metrology & Manufacturing Drechtsteden

Het project Technohub Smart Metrology & Manufacturing is van start. Verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen uit de Drechtsteden gaan samen met de Duurzaamheidsfabriek kennis bundelen en innoveren op het gebied van bigdata, digitalisering, cobotisering en virtualisering.

Lees meer
Regio nieuws

Van der Wees verlaadt een cutterzuiger van Damen Dredging Equipment

Het was een drukte van jewelste in Dordrecht bij de Koninklijke Van der Wees Groep. In samenwerking met Wagenborg Nedlift is op de projectkade van Van der Wees, deze indrukwekkende CSD500, cutterzuiger van Damen Dredging Equipment verladen.

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline