Hendrik-Ido-Ambacht

Hendrik-Ido-Ambacht ontwikkelt Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Vandaag startte de kavelverkoop voor Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht. De gemeente ontwikkelt dit kleinschalige, energieneutrale en circulaire bedrijvenpark, direct bij de A16. Er is ruim 15 hectare te koop als bedrijfskavels, variërend in grootte van 1.000 m2 tot 15.000 m2.

Lokale ondernemers

Circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom zoekt vooral lokale ondernemers, die willen investeren in een duurzame toekomst. Maar ook ondernemers van verder weg die zich aangesproken voelen door het duurzame karakter zijn welkom. Er is ruimte voor 30 tot 50 bedrijven, die samen zorgen voor 450 tot 750 arbeidsplaatsen.

Extra duurzaam

15 jaar geleden al ontstonden de eerste plannen om in het voormalige tuindersgebied een bedrijventerrein te ontwikkelen. In 2016 besloot de gemeenteraad na een inspirerend bezoek aan Park2020 in Hoofddorp om de ambities flink op te schroeven en Ambachtsezoom duurzamer te maken.

Circulair…

Alle materialen die gebruikt worden voor gebouwen, straten en omgeving in bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn 100% recyclebaar. Dit betekent dat de materialen van goede kwaliteit zijn, een lange levensduur hebben en telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Met 8 circulaire doelen creëren we meer biodiversiteit, verbeteren we water en luchtkwaliteit en dragen we bij aan de vermindering van co2 uitstoot. Zo willen we bereiken dat we het gebied beter achter laten dat het nu is. Voor onze kinderen en kinds kinderen.

...is dat uitvoerbaar?

De kennis en inzichten op het gebied van circulariteit groeien nog iedere dag. In het handboek Circulariteit is circulariteit vertaald in concrete en uitvoerbare maatregelen. Daarnaast is volop ruimte voor innovatie. Ondernemers die een kavel kopen krijgen praktische ondersteuning van een duurzaamheidsadviseur. André Flach, wethouder Economie: “Samen houden we de ecologische voetafdruk van dit bedrijvenpark zo klein mogelijk. Gewoon doen, dat vinden wij belangrijk in Ambacht”.

Gebouw als boom?

Verbeteren van de waterhuishouding, meer biodiversiteit, een prettige werkomgeving voor de mensen en energieneutraal. Dat zijn een paar van de doelen die we stellen voor de komende 10 jaar. Hoe we dat gaan doen?

Bijvoorbeeld door gebouwen te beschouwen als bomen… met groene daken, groene gevels, met nestkasten voor vogels en insecten en zonnepanelen. Zo houd je regenwater langer vast op je terrein (dat kan je bijvoorbeeld gebruiken voor koeling). De planten zorgen voor schone lucht en trekken vogels en insecten aan die voedsel zoeken of nestelen. En de zonnepanelen zetten licht om in schone energie. De groene omgeving levert een fijne werkomgeving op.

Veel water en groen

De ruggengraat van het bedrijvenpark is de 500 meter lange ecologische Middentocht met natuurvriendelijke oevers die het groenblauwe hart van het plan vormt. Groene daken, groene gevels en bovengrondse afvoer van overtollig hemelwater versterken het groenblauwe beeld. De inrichting van het gebied met veel water en groen is aantrekkelijk voor verschillende dieren en planten. Het is een inspirerende, gezonde en prettige omgeving om te werken en te ontspannen.

Meer informatie over de mogelijkheden, een informatief informatiefilmpje en de handboeken Circulariteit en Beeld staat op www.ambachtsezoom.nl.

Links

 

Promotie Acquisitie Hendrik-Ido-Ambacht

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwe straatnamen rond Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

De straatnamen in Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom verwijzen naar de duurzame elementen in het gebied, zoals de groene daken, het gebruik van recyclebare materialen en de klimaatvriendelijke opvang van regenwater, waardoor bij stortbuien wateroverlast wordt voorkomen en er een buffertje is voor droge perioden.

Lees meer
Hendrik-Ido-Ambacht

Groen licht voor aardgasvrij Bedrijvenpark Ambachtsezoom

De Raad van State deed vandaag uitspraak over het bestemmingsplan Bedrijvenpark Ambachtsezoom. De gemeente heeft groen licht gekregen voor het circulaire bedrijvenpark, dat het eerste aardgasloze bedrijvenpark van Nederland wordt. André Flach, wethouder Economie: “Wij zijn erg blij met deze uitspraak. Dit bedrijvenpark is belangrijk voor onze gemeente: het betekent economische groei en werkgelegenheid. Er is plaats voor 30 tot 50 bedrijven, dit levert 450 tot 750 arbeidsplaatsen op!”

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline