Maritime Industry

Vierde elektrische Noordzeekanaalpont gedoopt

De vierde elektrische pont voor over het Noordzeekanaal, de NZK Pont 103, is gedoopt in Hardinxveld Giessendam bij Holland Shipyards Group (HSG), waar de pont is gebouwd. Inge Keur, commercieel directeur van GVB verrichtte de doophandeling op donderdag 12 mei 2022. De nieuwe ‘stekkerponten’ vervangen uiterlijk 2023 alle dieselponten over het Noordzeekanaal. HSG directeur Marco Hoogendoorn denkt dat het voor Nederland van groot belang is het initiatief te nemen in verduurzamen van de scheepvaart.

Historische omwenteling

Inge Keur, die de pont mocht dopen, sprak van een hele eer deel te mogen zijn van een historische omwenteling in de scheepvaart. “Negentig jaar geleden begonnen de ponten veelal als stoompont en werden er, net als in de Titanic, steenkolen verstookt in de pont. De eerste grote verandering was het inbouwen van de dieselmotor. Nu er bijna geen ijsbergen meer zijn om tegenaan te varen, is het ontzettend belangrijk voor ons, maar ook voor anderen, om elektrisch te gaan varen om de klimaatverandering af te remmen. GVB wil dat mensen die met het OV reizen er gerust op kunnen zijn dat dit niet meer ten koste gaat van de planeet. Dat gold al voor metro’s en trams, in 2025 geldt het voor alle bussen en volgend jaar al voor de NZK veerponten.”

 

Verduurzaming scheepvaart is mogelijk

Ook directeur Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Group is trots. De NZK 103 is in Nederland ontworpen en gebouwd. “Nederland moet, als maritiem land en met onze topingenieurs, ook voorop willen lopen hierin. Als we voorop lopen, klopt iedereen immers eerst bij ons aan.” De scheepvaart is misschien wel de meest uitdagende vorm van transport om te verduurzamen, vanwege de lange investeringstermijnen, lange afstanden en concurrentie. “Zonder stimulering vanuit de overheid zullen de reders en eigenaren die slag niet vanzelf maken,” zegt Hoogendoorn. “We zijn dan ook blij dat Amsterdam samen met GVB het goede voorbeeld geeft.” Veerboten zijn bij uitstek geschikt voor het varen op batterijen, vanwege de relatief korte afstanden die ze varen op eenzelfde vaarroute. Hoogendoorn: “Waar de afstanden langer zijn, is de verandering een technische noot die we gaan kraken. In de binnenvaart werken we aan projecten om bestaande schepen uit te rusten met een mini-elektriciteitscentrale op waterstof.”

Maritime Industry
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Maritime Industry

Bakker Sliedrecht geeft snijkopzuiger Taurus II van Boskalis upgrade

Bakker Sliedrecht heeft snijkopzuiger Taurus II van Boskalis een upgrade gegeven, waardoor het schip ingezet kan worden als boosterstation. Door onder meer de boostercapaciteit van de baggerpompen te verhogen van 6000 naar 7400 kilowatt, kan de Taurus II vanuit stationaire positie zand over langere afstanden verpompen.

Lees meer
Maritime Industry

Maritieme beurs Nor-Shipping een succes voor Rotterdam Maritime Capital of Europe

Van 4 tot en met 7 april vond Nor-Shipping plaats, de grootste maritieme beurs van Scandinavië. Het netwerk van Rotterdam Maritime Capital of Europe was ook deelnemer op deze beurs in het bedrijvencollectief van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology.

Lees meer
Maritime Industry

Gemeente Krimpen aan den IJssel en Deal verstevigen maritieme samenwerking

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft via Deal een overeenkomst getekend met Rotterdam Maritime Capital of Europe, het samenwerkingsnetwerk van bedrijven, overheden, verenigingen en kennisinstellingen op maritiem gebied in de regio Rotterdam.  

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline