Actueel

Binnenvaart Centre of Excellence ontvangt impuls voor projecten

28 oktober 2018

Op 20 oktober 2018 onvangt het in Zwijndrecht gevestigde Binnenvaart Centre of Excellence een bijdrage uit het programma Maritime Delta. Vanuit het programma worden incidenteel kwartierbijdragen ingezet om regionale maritieme initiatieven verder te ontwikkelen. Dit is het tweede initiatief, na het Maritiem Leer & Ontwikkelcentrum, dat een bijdrage is toegekend.

Met de bijdrage kan binnen het Binnenvaart Centre of Excellence kracht bijgezet worden om te komen tot uitvoering van innovatie projecten in de binnenvaart en verdere investeringen. Kenmerkend aan alle projecten is dat ze marktgevraagd en in samenwerking met bedrijven worden ontwikkeld.

In het Centre of Excellence wordt de excellente vakkennis van ondernemers in de sector gebundeld. Concrete vraagstukken die bij ondernemers leven worden door teams van ondernemers pragmatisch in kleine projecten opgelost. Er is een nauwe band met relevante kennisinstellingen, innovatiecentra, zoals Duurzaamheidsfabriek en brancheorganisaties. Het Centre of Excellence verbindt ondernemers onderling en verkleint de afstand naar kennisinstellingen, overheden en bedrijven.

Via 5 thema’s zijn ondernemers aangehaakt en worden verdere projecten nu ‘aangejaagd’ en opgezet. Binnen het thema ‘Duurzaam Ontwerp’ is het project ‘Futuro MK1’ een voorbeeld. Futuro MK1 betreft de ontwerp en bouw van een nieuw modulair scheepsontwerp ten behoeve van personenvervoer in de Drechtsteden door onderneming Imbarcazione Barone. Cees-Willem Koorneef, manager Binnenvaart Centre of Excellence, zal het proces begeleiden en het netwerk van toeleveranciers en kennisinstellingen managen. Het thema ‘Big Data in de Stuurhut’ omvat de mogelijkheid om ondernemers actief te betrekken in use-cases om bijvoorbeeld blockchain toepassingen te verwezenlijken. Technology Shipping deed zo zijn bedrijfskick-off in het Centre.

Samen met Cofano wordt een project ontwikkeld met betrekking tot financiële inzichten van de onderneming onder het thema ‘Voortvarend Ondernemen’.

‘Nieuwe Energie’ is een thema waar projecten rondom nieuwe brandstoffen als methanol en waterstof, of nieuwe hybride aandrijvingen met ondernemers samen opgezet kunnen worden. Tenslotte is er innovatie gewenst op gebied van ‘Slim Sleutelen aan Competenties’; goed opgeleid personeel vinden en behouden is momenteel van de grootste uitdagingen in de binnenvaart sector.

Het Centre of Excellence is bedoeld voor-en-door ondernemers in de binnenvaart sector. Het binnenvaartschip staat centraal. Je kunt er met praktische vraagstukken terecht en je kunt er oplossingen brengen. Denk aan varende ondernemers, motorleveranciers, bevrachters, logistieke- en maritieme dienstverleners, scheepsbouwers en reparatiebedrijven. In de kern is het Binnenvaart Centre of Excellence een optelsom van innovatieprojecten. U kunt actief meewerken door problemen en oplossingen aan te dragen die u in de binnenvaart ziet. De manager is het aanspreekpunt.

Het Binnenvaart Centre of Excellence is een initiatief van de Economic Development Board Drechtsteden. In de voormalig kantine van Schokbeton aan de Lindtsedijk 14b te Zwijndrecht wordt moderne innovatie verbonden met nostalgie en trots uit het verleden.

 

 

Binnenvaart
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline