Scheepsbouw

De Haas Rotterdam breidt uit op RDM-terrein met nieuwe scheepslift en meer capaciteit

13 oktober 2020

De Haas Rotterdam (DHR) start haar huidige scheepswerf op RDM West weer op. Naast het terrein rondom de (voormalige) scheepslift wordt ook het nabijgelegen terrein van circa 2 ha in gebruik genomen. Een nieuwe 820t Travelift komt in de plaats van de oude scheepslift om de schepen droog te zetten en te transporteren. Daartoe heeft de scheepswerf een uitgifteovereenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) ondertekend.

De uitbreiding van de werf past in het beleid van HbR om klanten relevante scheepsreparatiefaciliteiten aan te kunnen bieden. Bovendien wil HbR stimuleren dat leerlingen aan het technisch onderwijs op de RDM Campus kiezen voor een baan in de maritieme sector.

Grijze vloot

In de achterliggende periode dat DHR de scheepslift exploiteerde, vanaf 2016, bleek er veel vraag voor de werffaciliteit. De scheepslift was met name populair bij de zogenoemde grijze vloot (sleepboten, patrouillevaartuigen, loodstenders, kleine pontons). Vaak moeten deze schepen snel en voor een korte periode drooggezet kunnen worden voor inspectie, service en onderhoud. Met name voor slepers was een dergelijke mogelijkheid in Rotterdam niet of nauwelijks aanwezig en weken schepen hiervoor uit naar Antwerpen en Hamburg.

Na een incident in april 2018, waardoor de scheepslift buiten gebruik is, hebben HbR en DHR gezamenlijk besloten om het one-stop shop concept door te ontwikkelen, inclusief uitbreiding van het terrein. Daarbij wordt er met de Travelift 820 overgegaan op een andere meer efficiënte wijze van droogzetten en transporteren van schepen. Met de uitbreiding van de werffaciliteiten op het RDM terrein ontstaat de mogelijkheid meerdere schepen gelijktijdig droog te zetten evenals schepen in het water te servicen middels de nieuw aan te leggen ligplaatsen aan pontons in de Heysehaven.

Bezoek de website van De Haas Rotterdam.

Travelift

Er is gekozen voor een geheel nieuwe scheepslift met de merknaam Travelift welke een capaciteit kent van 820t. De Haas Maassluis heeft hiermee al goede ervaring opgedaan op haar werf in Maassluis. De Travelift gaat als een soort portaalkraan over de insteekhaven van de voormalige scheepslift rijden om de schepen te kunnen hijsen. Hiertoe worden een aantal constructieve aanpassingen gedaan op en aan de kade van de scheepslift. De nieuw scheepslift zal Q1 2022 in gebruik worden genomen.

De Haas Rotterdam

De Haas Rotterdam wordt aangestuurd door De Haas Maassluis (sinds 1878). Deze werf is gespecialiseerd in zowel scheepsnieuwbouw als in het compleet onderhouden, repareren en renoveren van patrouillevaartuigen, Save and Rescue (SAR)-vaartuigen, Incident Bestrijdings Vaartuigen (IBV) en andere specialistische beroepsvaartuigen.

 

Bron: Havenbedrijf Rotterdam

Rotterdam Maritime Capital Scheepsbouw
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline