EcoShape is tot stand gekomen op initiatief van wereldwijd bekendstaande bedrijven zoals Boskalis, IHC en Van Oord. De stichting voert het innovatieprogramma Building with Nature uit, dat is gericht op ontwerp en bouw van waterbouwkundige werken in harmonie met de natuur. In het programma werken kennisinstellingen, bedrijven en overheden nauw samen. Inmiddels draaien er 15 pilotprojecten in binnen- en buitenland. EcoShape is van oudsher gevestigd in Dordrecht.
De komst van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) biedt nieuwe kansen voor de regio Drechtsteden. EcoShape ondersteunde de gezamenlijke bieding van Rotterdam en Groningen, door samen met andere organisaties de in de regio aanwezige expertise in het voorstel te benadrukken. EcoShape is samen met een groot aantal andere partners onderdeel van het ‘ecosysteem’ van het klimaatcentrum. Belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat landen en organisaties zich beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
“Onze ambitie is een innovatieruimte te creëren waarin we open staan voor diverse bezoekers, zoals studenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het gaat niet alleen om fysieke werkplekken, maar vooral ook om een plek waarin ontmoeting centraal staat en partners kunnen samenwerken aan uitdagingen op het gebied van waterbouw, waterveiligheid en klimaatadaptie. Per november 2017 vormt het voormalige pand van Rabobank Drechtsteden op de Spuiboulevard in Dordrecht hiertoe het nieuwe decor van EcoShape”, aldus directeur Henk Nieboer van Stichting EcoShape.
Ook Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board, ondersteunde de kandidatuur en is enthousiast. “Dit is een schoolvoorbeeld van de effectieve samenwerking zoals je die nu in topsectorenbeleid verankerd ziet. EcoShape is in staat gebleken om een uitmuntende vorm van expertise binnen de Drechtsteden bij elkaar te brengen. Het mooie is dat dit in Dordrecht zit. Het onderstreept nog eens de kracht van water en de hoeveelheid kennis over water die in deze regio te vinden is.”
Stichting EcoShape, opgericht in 2007, voert het publiek-private innovatieprogramma Building with Nature uit. Binnen EcoShape werken aannemers, ingenieursbureaus, kennisinstellingen, overheden en NGO’s aan kennisontwikkeling over Building with Nature, een nieuwe visie op het ontwerp van waterbouwkundige oplossingen. Hierbij is het bouwen met natuurlijke materialen, gebruik makend van krachten en interacties binnen het natuurlijk systeem het uitgangspunt. Eén van de bekende voorbeelden van een ontwerp is de Zandmotor bij Kijkduin. Naast bedrijven op wereldniveau, zijn onder andere partijen als Deltares, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en gemeente Dordrecht aangesloten.