Development

Eerste werksessie Refit Alliantie afgerond

08 juni 2023

Een eerste energieke groep stakeholders van de ‘Refit Alliantie Verduurzaming Binnenvaart’ heeft een ‘community of practice’ sessie gehouden. De Refit Alliantie is een van de initiatieven van de roadmap Duurzaam Varen van de Regio Deal. Met dit initiatief werken we samen met de binnenvaartsector aan grootschalige en betaalbare verduurzaming.  

Drie afstudeerstudenten van de Hogeschool Rotterdam, afstuderend op het open innovatie Refit Alliantie concept, wilden de interactie met de sector aangaan. Dit deden ze samen met Pim Opraus (Onderwijsinnovator Hoger Onderwijs Drechtsteden), Ewald Vonk (Provincie Zuid Holland), Teus van Beek (Wärtsilä) en de Roadmaptrekker Duurzame Binnenvaart (Pieter Boersma). De studenten Ayesha Mahabier (commerciële economie), Yorick Verheij (bedrijfskunde) en Joep IJzerman (werktuigbouwkunde) hebben deze eerste kick-off georganiseerd. En zo hoort ook in onze sector, doorpakken.

Bijzondere aanwezigen

Er is door de ca. 40 aanwezigen hard gewerkt aan de tafels om onderwijs, techniek (standaardisatie), financiering en enkele inspirerende proefprojecten vorm te geven. Bijzonder ook dat er drie state of the art draagvleugelbootontwikkelaars deelnamen, waaronder het Hydro Motion team van de TUD. Ook enkele grotere reders hebben zich uitgesproken om mee voorop te willen lopen in samenwerking op innovatie en verduurzaming. Industriële faciliteiten (waaronder batterij technologie) maar ook de scheepslift van de snelle en duurzame FUTURO zijn genoemd om field- en livinglabs te versterken. De insteek om met de binnenvaartondernemers zelf, vanuit een community of practice, kennis te delen en samen te versnellen op zero emissie varen was voelbaar aanwezig en werd als verfrissend ervaren. Deze eerste samenwerking is bekrachtigd met een verduurzamingsintentie.

Open-Innovatie

Op basis van open-innovatie delen we kennis, voeren versneld innovatieve proefprojecten uit en geven we op inspirerende wijze vorm aan de huidige en toekomstige verduurzamingstalenten. Daarnaast werken we met elkaar aan inzicht over de keuze van verduurzaming die schaalbaar en betaalbaar zou moeten zijn voor duizenden belanghebbenden. We organiseren ons met elkaar op een zeer kansrijke verduurzamingsopgaaf van formaat voor de maakindustrie en alle opvarenden en een duurzame toekomstige werkgelegenheid.

Was u niet aanwezig maar wilt u wel aansluiten, dan kan dat. Want alle partijen die actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de binnenvaart, zijn welkom We werken stap voor stap naar een groter officieel startmoment toe in het vierde kwartaal van dit jaar.

Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline