Actueel

Gemeente Schiedam en Deal Drecht Cities verstevigen maritieme samenwerking

18 augustus 2020

De gemeente Schiedam en Deal gaan voor maritieme acquisitie nauwer samenwerken. Deal-directeur Martin Bloem en Manager Projecten Stadsontwikkeling gemeente Schiedam Stefanie Jacobs hebben daarvoor getekend. 

De overeenkomst heeft met name betrekking op de maritieme sector, een belangrijke bedrijfstak voor de hele regio. Schiedam sluit zo automatisch aan bij het bredere initiatief ‘Rotterdam Maritime Capital of Europe’. Hiermee trekken Rotterdam, de Drechtsteden en Schiedam vanaf nu gezamenlijk op voor acquisitie en promotie in de maritieme en offshore sector. Met als doel bedrijven, investeerders en werkgelegenheid aantrekken. Onlangs sloot ook Gorinchem zich aan bij deze unieke internationale maritieme campagne en regionale samenwerking.

Regionale samenwerking

In 2017 werd de gezamenlijke promotiecampagne tussen de gemeenten opgestart en geïntensiveerd. Als Rotterdam Maritime Capital of Europe wordt onder andere samengewerkt op het gebied van acquisitie, vestigingsklimaat, gezamenlijke promotie en (inter)nationale beurzen en handelsmissies. ‘Het mooie van deze samenwerking is dat we elkaar zo goed aanvullen, hier komt het hele maritieme netwerk bij elkaar’, aldus Martin Bloem. ‘In de Drechtsteden richten wij ons op de sectoren binnenvaart, maritieme maakindustrie, deltatechnologie en smart industry. Terwijl Rotterdam zich vooral concentreert op havenlogistiek en maritiem gerelateerde dienstverlening. Schiedam focust zich naast maritiem ook op de offshore markt. Gorinchem sloot zich onlangs al aan en met Schiedam wordt het cluster steeds completer. Dit unieke netwerk vind je nergens ter wereld zo dichtbij elkaar. Voor Stefanie Jacobs is de ondertekening een logische stap. ‘De deelnemers kennen veel gemeenschappelijke uitdagingen en kunnen elkaar versterken. Onze organisaties werken immers al enige tijd samen. Het maritieme en offshore cluster dat zich hier door de jaren heen heeft gevestigd en verstevigd, is uniek. Die mooie ontwikkeling laat zich niet door gemeentegrenzen weerhouden. We realiseren ons terdege dat internationaal in z’n totaliteit naar het cluster gekeken wordt en niet naar een havengebied afzonderlijk. Door deze nauwe samenwerking wordt het vestigingsklimaat van Rotterdam Maritime Capital of Europe versterkt en met deze overeenkomst bekrachtigen we de gezamenlijke ambities en doelstellingen’.

Schiedam Offshore Valley

Offshore Valley in Schiedam is de bakermat voor de ontwikkeling van high tech- en innovatieve offshore energy. De cruciale combinatie van innovatieve digitale ontwerpprocessen en daadwerkelijke afbouw en onderhoud van schepen voor de offshore.

Over Deal Drecht Cities

Deal Drecht Cities verzorgt de economische acquisitie en de promotie voor de zeven Drechtsteden gemeenten (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht). Samen met de Economic Development Board (EDB) staat Deal voor een succesvolle en ondernemende regio. Deal voert een actief promotiebeleid en trekt nieuwe bedrijven aan in de maritieme en smart industry sector. Bij acquisitie staat de vraag van de investeerder centraal en met gerichte promotie maakt Deal de regio (inter)nationaal zichtbaar bij de juiste doelgroep. De EDB houdt zich bezig met de langere termijn ontwikkeling van de regio. Deal is een zelfstandige, voornamelijk door de overheid gefinancierde stichting, opgericht in 2014. Naast de zeven Drechtsteden zijn ook Havenbedrijf Rotterdam en ROM-D aangesloten bij Deal.

Rotterdam Maritime Capital of Europe

Rotterdam, de Drechtsteden, Schiedam en Gorinchem profileren zich, vanaf 2020, samen met de provincie als maritieme hoofdstad van Europa. De internationale promotie en acquisitie wordt verzorgd door Deal en Rotterdam Partners. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere Havenbedrijf Rotterdam, RPPC, InnovationQuarter en de gemeenten Schiedam en Gorinchem.

Acquisitie Promotie Rotterdam Maritime Capital
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline