Het warmtenet in de Drechtsteden groeit snel, niet alleen in Dordrecht, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Daar worden straks water uit de Rietbaan en Oude Maas en aardwarmtebronnen gebruikt om woningen te verwarmen.
Omdat de buizen vanuit de verbrandingsovens in Dordrecht voorlopig nog niet onder de rivieren doorgetrokken worden, zoekt energie- en afvalbedrijf HVC in de Zwijndrechtse Waard en de Alblasserwaard naar andere bronnen om het water in zijn warmtenet duurzaam te verwarmen.
De negenhonderd nieuwe woningen in het oostelijk deel van de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht worden straks verwarmd met het water uit de naastgelegen rivieren. Het is een van de eerste aquathermie-projecten van deze omvang in Nederland.
,,In de zomer pompen we water van zo’n 20 graden op uit de rivier en slaan die warmte op in ondergrondse bronnen. In de winter pompen we dat op en warmen dat via een warmtepomp op tot 70 graden om woningen te verwarmen”, legt manager operations Martin de Kuijper van HVC uit. Daarvoor bouwt HVC een TEO-installatie (Thermische Energie uit Oppervlaktewater), die zo’n 2000 woningen kan verwarmen.
Bron op kilometer diepte
Een ander alternatief is aardwarmte of geothermie: warm water dat uit diepe ondergrondse bronnen wordt opgepompt, dat via een warmtewisselaar huizen kan verwarmen. HVC kreeg in 2019 een vergunning om dergelijke bronnen te zoeken en heeft er diverse gevonden. In het zuidwesten van Zwijndrecht, bij de wijk Kort Ambacht, is op 1 kilometer diepte een ondiepe bron van 30 graden Celsius gevonden. In Dordrecht lijkt een bruikbare bron van 60 graden op 2 kilometer diepte te zitten in het noordoosten van het eiland. In Sliedrecht zitten diverse bronnen op meer dan 2 kilometer diepte.
In Sliedrecht zijn de eerste 300 woningen van corporatie Tablis Wonen in de Staatsliedenbuurt van het gas gehaald en aangesloten op het warmtenet. In de Vogelbuurt wordt momenteel een nieuw warmtenet aangelegd, waarop na de zomer de eerste flats van Tablis worden aangesloten. ,,Veel van de bestaande bouw die wij aansluiten is van corporaties. Zij pakken dit heel voortvarend aan”, zegt manager verkoop en ontwikkeling Willy Heussen.
Zowel voor corporaties (SAH) als particulieren (PAW en ISDE) zijn er subsidieregelingen voor de dure aansluitingen. Uiteindelijk kunnen op één geothermiebron ongeveer 10.000 woningen worden aangesloten; als het warmtenet is doorgetrokken ook de huurhuizen van Woonkracht 10 in Papendrecht.
Aansluiting van de gevangenis
In Dordrecht is het warmtenet al 22 kilometer lang. Met het equivalent van 10.000 aangesloten woningen werd vorig jaar het eerste doel behaald. Een van de mijlpalen was de aansluiting van de gevangenis aan de Kerkeplaat. De komende jaren staan veel wooncomplexen van corporaties op de rol om aangesloten te worden. Ook overlegt HVC met de ontwikkelaars van nieuwbouwwijken zoals Amstelwijck.
HVC wil het aantal aangesloten woningen verdubbelen naar 20.000, maar wil die niet verwarmen door meer restafval te verbranden. ,,Dat moet juist verminderd worden door meer duurzame bronnen in te zetten”, stellen Heussen en De Kuijper.
Naast geothermie krijgt het Dordtse net meer alternatieve bronnen. Dit jaar wordt al een zogeheten e-boiler gebouwd. Dat is een grote elektrische ketel die op hernieuwbare stroom draait, onder meer van het naastgelegen zonnepark Crayestein. Daarnaast wordt ook de restwarmte van de naastgelegen slibverbrandingsinstallatie ingezet. Na 2030 wil HVC het warmtenet onder de rivieren doortrekken. ,,Dat is onze droom”, aldus het tweetal.
Auteur: André Oerlemans