Innovatie District

Machinnova ontvangt bijdrage MKB-Katalysatorfonds Drechtsteden

15 januari 2020

MKB-katalysatorfonds steunt ontwikkeling prototype robot voor ent-proces daarom ontvangt Machinnova BV uit Dordrecht een bijdrage. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering om een prototype te ontwikkelen van een ent-robot die het proces van plantveredeling in de tuinbouwsector automatiseert.

Voor de teelt van komkommers, tomaten, paprika’s en andere groenten worden zowel zaden als stekken gebruikt als uitgangsmateriaal om planten op te kweken. Om stekken te verkrijgen wordt een deel van de plant (de ent) vastgemaakt op de onderstam ter verbetering (veredeling) van de plant. Veredelingsbedrijven enten 98% van de planten nog handmatig.

Bouw volautomatische robot

Machinefabrikant Machinnova maakt hoogwaardige machines voor de tuinbouw en heeft inmiddels diverse processen in deze sector succesvol geautomatiseerd. Het automatiseren van het ent-proces ziet Paul Pardoen, Algemeen Directeur van Machinnova als een grote uitdaging. “Het ent-proces is precisie werk. De juiste stamdiktes moeten bij elkaar worden gebracht en op een juiste manier worden ge-ent. Vervolgens moeten de stekken op precies de juiste hoogte automatisch worden afgesneden. Een robot kan dit met de hoogste precisie en een forse verwerkingssnelheid uitvoeren. Dat is ook het grote voordeel van een robot ten opzichte van handmatige enten. Want het traditionele ent-proces kost veel tijd en zorgt voor onnodig afval doordat planten bijvoorbeeld verkeerd worden afgeknipt of de verkeerde stammen bij elkaar worden gezet. ” Het bedrijf wil voor de bouw van het prototype samenwerken met het Da Vinci College. Een unieke kans voor studenten om vanaf de start mee te denken over het ontwerp van de robot.

Smart industry en onderwijs

Wethouder Maarten Burggraaf is trots op het Dordtse bedrijf. “Het is mooi om te zien hoe Machinnova kansen ziet om het ent-proces te automatiseren waar eerdere pogingen van andere machinebouwers strandden. Dankzij dit soort initiatieven en het MKB-katalysatorfonds versnellen we innovatie in de Drechtsteden en brengen we smart industry en onderwijs samen.”
MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor de teelt van komkommers, tomaten, paprika’s en andere groenten worden zowel zaden als stekken gebruikt als uitgangsmateriaal om planten op te kweken. Om stekken te verkrijgen wordt een deel van de plant (de ent) vastgemaakt op de onderstam ter verbetering (veredeling) van de plant. Veredelingsbedrijven enten 98% van de planten nog handmatig.

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor meer informatie kijk op: mkbkatalysatorfondsdrechtsteden

Dordtse Kil Innovatie Smart Industry
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline