Actueel

Nederlandse scheepsbouw zet in op innovatie met STREAM-project

06 februari 2025

De Nederlandse scheepsbouw zet een grote stap vooruit met het STREAM-project. Door automatisering en robotisering wil de sector kosten verlagen en personeelstekorten aanpakken. Innovatieve productiestraten, slimme lasrobots en samenwerking tussen werven en kennisinstituten moeten zorgen voor een efficiëntere en concurrerendere industrie. STREAM maakt de scheepsbouw klaar voor 2030 – sneller, slimmer en duurzamer.

De Nederlandse scheepsbouwsector zet een belangrijke stap richting modernisering met het STREAM-project. Dit initiatief richt zich op automatisering en robotisering om de kosten te verlagen en het personeelstekort in de sector aan te pakken.

Automatisering en robotisering als sleutel tot succes

Nederlandse werven uit Drechtsteden en Rotterdam staan bekend om hun flexibiliteit en het vermogen om klantspecifieke schepen te bouwen binnen een korte doorlooptijd. Om deze concurrentiepositie te behouden en te versterken, is innovatie noodzakelijk. Het STREAM-project heeft als doel de eerste stappen te zetten in de systematische ontwikkeling van efficiënte scheepsbouwprocessen. Het streven is om tegen 2030 de arbeidskosten bij cascobouw met 10-15% te verlagen ten opzichte van 2023.

Onderzoekslijnen binnen STREAM

Binnen STREAM wordt gewerkt aan drie onderzoekslijnen:

  1. Ontwikkeling van een zelflerende efficiënte productiestraat, gebaseerd op AI en machine learning.
  2. Ontwikkeling van geavanceerde lasautomaten, lascobots en lasrobots voor scheepsbouwtoepassingen.
  3. Onderzoek naar de randvoorwaarden voor samenwerking en implementatie van automatisering en robotisering in de sector.

Verwachte doorbraken

Het STREAM-project verwacht de volgende resultaten te realiseren:

  • Een geteste en gedemonstreerde zelflerende productiestraat die de efficiëntie verhoogt.
  • Een prototype lasrobot, -cobot en -automaat, getest in verschillende praktijkomgevingen.
  • Een blauwdruk en implementatiestrategie voor geautomatiseerde productieprocessen binnen de scheepsbouw.

Samenwerking tussen bedrijven en onderzoek

Het STREAM-project wordt uitgevoerd door vier toonaangevende maritieme werven: Neptune, IHC, Kooiman en Mercury. Daarnaast werken de Technische Universiteit Delft-SAM XL en Stichting Robohouse als kennispartners mee. Een klankbordgroep met diverse werven, technologie-ontwikkelaars en overheden ondersteunt het project.

Toekomst van de Nederlandse scheepsbouw

Met het STREAM-project zet Nederland een belangrijke stap in de richting van een moderne, efficiënte en internationaal concurrerende scheepsbouwsector. De toepassing van de nieuwste automatiserings- en robotiseringstechnologieën zal niet alleen de kosten verlagen, maar ook de sector toekomstbestendig maken.

Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline