Innovatie District

Nieuwe hogeschool op het Leerpark krijgt markante gevel met bronzen theaterdoek

28 augustus 2020

De nieuwe hogeschool op de kop van het Leerpark in Dordrecht wordt een markant gebouw. Om de houten gevel wordt als een soort tweede huid een bronzen ‘theaterdoek’ gedrapeerd, inclusief plooien.

Het idee is van architectenbureau RAU. ,,Het is bij mijn weten de eerste keer in Nederland dat dit materiaal in deze vorm voor een onderwijsgebouw wordt gebruikt. Het geeft een innovatieve uitstraling. Zo wordt het gebouw een markant herkenningspunt bij de entree van het Leerpark, dat vanuit de trein, auto of fiets goed zichtbaar is”, zegt Martijn van Luijk van campusontwikkelaar Kadans Science Partner.

Het plan werd deze week gepresenteerd aan een enthousiaste welstandscommissie. Ook de gemeen­te juicht het ontwerp toe. Dordrecht investeert zo’n 5 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van het Leerpark tot campus en de terugkeer van hbo-onderwijs naar de stad.

 

Medio 2022 klaar

Het is de bedoeling dat Hogeschool Rotterdam, Christelijke Hogeschool Ede, InHolland en Avans samen met gemeente en bedrijfsleven in het gebouw tweejarige hbo-opleidingen (Associate Degree, ofwel AD-trajecten) gaan aanbieden op het gebied van zorg en welzijn, onderwijs, logistiek, techniek en bouw. In de aangrenzende Duurzaamheidfabriek biedt HBO-Drechtsteden al sinds 2018 de hbo-opleiding Instrumentation and Control Engineering aan.

De nieuwe hogeschool hoopt te beginnen met 800 studenten en op termijn door te groeien naar 1500 en zelfs 2000 studenten. De hoop was dat het nieuwe gebouw in het schooljaar 2021-2022 klaar zou zijn, maar dat blijkt te ambitieus.

Kadans verwacht eind dit jaar te kunnen beginnen met de bouw. Het complex is dan medio 2022 klaar en zou in het derde kwartaal van dat jaar in gebruik genomen kunnen worden, net voor de start van het nieuwe academische jaar.

Kadans sloot vorig jaar juni een samenwerkingsovereenkomst met de Coöperatie Leerpark om het nieuwe kopgebouw en de toekomstige maakfabriek te ontwikkelen en zo van het scholengebied een campus te maken. Naast het onderwijs is er in het kopgebouw ruimte oor innovatieve bedrijven en start-ups op het gebied van duurzaamheid, energie, innovatieve maritieme oplossingen en nieuwe maakindustrie.

 

Met dit gebouw moet er op het Leerpark een plek komen waar onderwijs en bedrijfsle­ven elkaar vinden en versterken. Martijn van Luijk ,,In Dordrecht is veel innovatieve maakindustrie gevestigd. Met dit gebouw moet er op het Leerpark een plek komen waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden en versterken. Wij gaan ervan uit dat er zo meer uit kan komen dan de som der delen”, zegt Van Luijk.

Kadans ontwikkelde dergelijke gebouwen ook bij de universiteiten van Leiden, Wageningen en Nijmegen. Het pand in Dordrecht krijgt een groot centraal atrium en is van­af de tweede etage verbonden met de Duurzaamheidsfabriek, ook een ontwerp van RAU. De vierde en vijfde verdieping zijn beschikbaar voor het hbo-onderwijs, maar als de hogeschool groeit kan de derde verdieping worden ingericht voor onderwijsdoeleinden.

Voorlopig geen horeca

In de plint beneden was aanvankelijk horeca gepland, maar dat zit er voorlopig niet in. ,,Horeca heeft in coronatijd geen grote kans van slagen en we willen niet voor leegstand bouwen”, zegt architect Peter Klaassen van RAU.

Hij kreeg van de welstandscommissie veel lof, maar ook vragen over het ‘theaterdoek’, dat rond de houtskeletbouw-gevel wordt aangebracht. Wordt dat niet te donker binnen? ,,Het doek heeft een transparantie van 38 procent, maar daglicht komt er prima doorheen en je kunt er ook prima doorheen kijken. Het is niet zo dat je in een verduisterde ruimte zit”, aldus Klaassen.

 Voor meer informatie

 

Bron: AD de Dordtenaar – André Oerlemans 27-08-20

Dordrecht Academy
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline