Innovatie District

Nieuwe werkwijze Lokaal Zorgnetwerk slaat aan

11 oktober 2021

De nieuwe werkwijze van het Lokaal Zorgnetwerk in Zwijndrecht is een succes. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie. De nieuwe werkwijze is een proef van een jaar waarbij de zorg dichtbij huis wordt geregeld. Tot nu toe blijkt dat de hulp beter wordt afgestemd en er eerder resultaten te zien zijn.

Hulp
Het Lokaal Zorgnetwerk helpt inwoners die niet de zorg en hulp krijgen die nodig is of die zorg en hulp juist uit de weg gaan. Het kan bijvoorbeeld gaan over psychische klachten, dementie, vervuiling, verwaarlozing, verslaving maar ook over andere vormen van overlast.

Lokale zorg
Tot en met afgelopen jaar was het Lokaal Zorgnetwerk ondergebracht bij de Dienst Gezondheid & Jeugd. Omdat Zwijndrecht de zorg lokaal wil aanbieden is een nieuwe werkwijze ontwikkeld. Daarbij is afgesproken dat de specialisten van het Vivera Sociaal Wijkteam alle meldingen voor het Lokaal Zorgnetwerk oppakken.

Nieuwe werkwijze
Meldingen voor het Lokaal Zorgnetwerk komen binnen bij de GGD Zuid-Holland Zuid. Nieuw is dat die de meldingen direct doorzet naar het Vivera Sociaal Wijkteam. Dat is het centrale punt voor alle vragen over zorg en ondersteuning in Zwijndrecht. Na een melding legt het Vivera Sociaal Wijkteam contact met een cliënt en de melder. Vervolgens brengt het Lokaal Zorgnetwerk in beeld wat nodig is voor de cliënt en de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een dakloze inwoner die voor overlast zorgt. Het Vivera Sociaal Wijkteam helpt hem met zijn problemen en helpt de omgeving door de overlast te verminderen.

155 meldingen
De nieuwe manier van werken is in september 2020 van start gegaan. In de eerste acht maanden kwamen er bij het Lokaal Zorgnetwerk in Zwijndrecht 155 meldingen binnen. Tachtig procent van die meldingen was afkomstig van de politie. De overige meldingen kwamen van de ambulancedienst, woningverhuurders en de omgeving van mensen.

In de haarvaten van Zwijndrecht
Specialisten van het Vivera Sociaal Wijkteam zitten in de haarvaten van de Zwijndrechtse samenleving. Ze kennen de wijken en de straten en weten wat er speelt. Juist door die kennis en ervaring kunnen ze niet alleen de personen over wie meldingen binnenkomen beter helpen, maar ook de omgeving. Bovendien kunnen ze sneller een beroep doen op andere instanties bij meldingen over zorg en overlast.

Sneller en beter
Wethouder Ronald de Meij (Zorg) is blij dat de nieuwe werkwijze goed aanslaat. “Meldingen bij het Lokaal Zorgnetwerk worden sneller opgepakt. Daarmee krijgen inwoners eerder de zorg die ze nodig hebben, waardoor het minder vaak nodig om mensen door te verwijzen naar zorgaanbieders. Dat is echt een verbetering. Bovendien pakken we meldingen van overlast sneller aan. Zo richten we ons niet alleen op de inwoner, maar ook op de omgeving.”

Puntjes op de i
De proef met de nieuwe werkwijze loopt nog tot en met december. De komende maanden zijn nog nodig om de puntjes op de i te zetten. Het is de bedoeling om de nieuwe werkwijze daarna definitief in te voeren.
 
Melding doen bij het Lokaal Zorgnetwerk?
Vindt u dat iemand in uw omgeving zorg nodig heeft, maar er niet zelf om kan of wil vragen? Maakt u zich zorgen over een familielid, een buurman of buurvrouw of iemand anders in uw omgeving?  Dan kunt u een melding doen bij het Meldpunt Zorg & Overlast.

Meldpunt Zorg & Overlast:
Mail: meldpuntzorgenoverlast@ggdzhz.nl
Telefoon: 078-7708504 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00)

Zorginnovatie Zwijndrecht
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline