Deze maand start het samenwerkingsproject ‘MIIP Hydrogen for Maritime Operations’. Onder leiding van TNO maken verschillende bedrijven uit de Drechsteden een routekaart voor veilige implementatie van waterstof voor maritieme toepassing. Hierbij ligt de focus op Baggeroperaties. Het project is onderdeel van de Innovatie Roadmap Delta Technology.
Maritieme Innovatie Impuls
De Innovatie Council van Nederland Maritiem Land (NML) organiseert elk jaar de zogenoemde Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken. De projecten zijn bedoeld om maritieme innovaties een financiƫle impuls te geven.
Begin dit jaar kreeg het MIIP voorstel ‘Enabling H2 for Marintime contracting‘ de hoogste score. De subsidie betekende de start van dit pre-competitieve innovatie project. Onder leiding van TNO is er een consortium opgericht bestaande uit de TUDelft, Maritiem Kennis Centrum, Deal Drecht Cities, Boskalis, Damen, IHC en Van Oord. In aanvulling op de project partners, worden ook andere partijen in de waardeketen bij het project betrokken. Samen maken zij een routekaart voor veilige implementatie van Waterstof voor Maritieme toepassing, specifiek voor Baggeroperaties.
Energie Transitie
Voor schone maritieme (bagger)operaties, is een transitie naar duurzame energiebronnen nodig. Op dit vlak zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande, waardoor technische oplossingen en implementatie mogelijk wordt. Een van de veelbelovende alternatieve energiebronnen is waterstof. Voor implementatie en regelgeving is veiligheid een belangrijk aspect. In dit project worden de uitdagingen en oplossingen voor veilige (bagger)operaties met waterstof onderzocht.
Delta Technology
Het project is onderdeel van de samenwerking rondom de Delta Technology Roadmap. Vragen over deze samenwerking en het bovengenoemde project? Neem dan contact op met Business Developer Arjen de Jong via arjen@dealdrechtcities.nl.