Actueel

Papendrecht zet in op kwalitatieve economische groei

07 juli 2021

Papendrecht heeft een visie opgesteld hoe de gemeente er in 2035 uit moet zien. Journalist Hans Huisman spreekt met wethouder Corine Verver over de plannen. Hoe blijft Papendrecht economisch vitaal?

Papendrecht is een echte forenzengemeente. De gemeente biedt 14.500 arbeidsplaatsen en een kwart daarvan wordt door Papendrechters bezet. Papendrecht telt 16.500 werkenden, waarvan driekwart buiten Papendrecht werkt. De gemeente wil economisch groeien, maar dan kwalitatief. Dus geen uitbreiding van het aantal bedrijven of bedrijfsterreinen, maar het behouden en versterken van de huidige bedrijvigheid.

Werkklimaat
Corine Verver vertelt dat in de omgevingsvisie is opgenomen hoe de gemeente in een aantrekkelijk werkklimaat wil investeren: ‘Een goede samenwerking tussen bedrijven, overheid en onderwijs is cruciaal om de economie vitaal te houden. Duurzaamheid speelt hierbij ook een grote rol.’

Aangezien Papendrecht aan een rivier ligt, zijn er diverse kadelocaties voor bedrijven. Bedrijven die met hun activiteiten afhankelijk zijn van de rivier moeten hun kadelocatie kunnen behouden of voorrang krijgen op andere soorten bedrijven.

Winkels bij elkaar
De gemeente wil winkels in Papendrecht zoveel mogelijk bij elkaar brengen, dus niet verspreid door heel Papendrecht. De vier winkelcentra zijn hiervoor aangewezen. Op deze wijze blijven de winkelcentra levensvatbaar en is de leegstand zo klein mogelijk.

Het centrum van Papendrecht moet een bruisend gebied worden, gericht op ontmoeting. Dit wordt mogelijk gemaakt door uitbreiding van horeca en vrijetijdsmogelijkheden. Ook wordt er meer ruimte geboden voor evenementen.

Het gebied tussen de haven en het centrum wordt verbeterd door uitbreiding van horecagelegenheden en het bieden van overnachtingsmogelijkheden.

Bereikbaarheid
Tenslotte is het belangrijk voor de economie dat Papendrecht goed bereikbaar blijft. En de bereikbaarheid staat onder grote druk door files op de A15 en de N3. Hoewel Papendrecht hierin voor een groot deel afhankelijk is van maatregelen van het rijk, zal Papendrecht maatregelen nemen om sluipverkeer door het dorp zoveel te ontmoedigen.

Eigen initiatieven
Corine Verver haalt de omgevingsvisie aan: ‘We willen graag mensen inspireren en aanmoedigen om als ondernemer of werknemer met eigen initiatieven te komen, die aansluiten bij deze visie. Idee├źn kunnen ten allen tijde worden doorgemaild aan idee@papendrecht.nl.’

Auteur: Hans Huisman
www.papendrecht.net

Papendrecht
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline