Deltatechnologie en Bouw

Regio trots op succes Boskalis

08 april 2021

De regio is trots op de prestaties van Boskalis in het Suezkanaal en aan de Noorse kunst. ‘De klussen vinden ver van huis plaats. Heel de wereld kijkt mee, maar de maritieme kennis komt van de mensen hier. Daar mogen we best trots op zijn. Felicitaties aan Boskalis en Smit Salvage voor een geslaagde operaties’, aldus een woordvoerder van Deal Drecht Cities.

Ever Given
Boskalis wist het aan de grond gelopen 20.000 TEU containerschip Ever Given in het Suezkanaal succesvol te bergen. Met een lengte van 400 meter en een breedte van bijna 60 meter versperde dit reusachtige schip sinds 23 maart 2021 al het scheepvaartverkeer door deze vitale vaarroute.

Peter Berdowski, CEO Boskalis: “Kort na het aan de grond lopen van de Ever Given werden wij via SMIT Salvage verzocht om assistentie te verlenen bij de bergingsoperatie. Ik ben verheugd te kunnen melden dat ons team van experts, in nauwe samenwerking met de Suez Canal Authority, de Ever Given op 29 maart om 15:05 uur lokale tijd met succes heeft vlotgetrokken, waardoor een vrije doorvaart door het Suezkanaal weer mogelijk is geworden. Ik ben bijzonder trots op het uitstekende werk dat het bergingsteam ter plaatse en de vele collega’s van SMIT Salvage en Boskalis thuis hebben verricht om deze uitdagende operatie onder het toeziend oog van de wereld tot een goed einde te brengen. De tijdsdruk om deze operatie te voltooien was evident en ongekend groot en het resultaat toont eens te meer onze unieke capaciteiten als baggeraar en maritiem dienstverlener.”

Voor het vlottrekken van het 224.000 ton wegende containerschip werd ongeveer 30.000 kubieke meter zand gebaggerd en om het schip los te trekken werden in totaal elf sleepboten en twee krachtige zeesleepboten (Alp Guard en Carlo Magna) ingezet. Het schip wordt naar een locatie buiten het kanaal gesleept voor een nadere inspectie.

Eemslift Hendrika
Een week later kwam het bergingsteam van Boskalis opnieuws in aktie. Het schip Eemslift Hendrika van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag 5 april in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Het bergingsteam van Boskalis heeft het stuurloze vrachtschip onder controle gekregen. Er is door Smit Salvage een sleeplijn gelegd met de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggehouden van de Noorse kust.

De specialisten van Boskalis stelden dat zonder reddingsoperatie de Eemslift Hendrika op de rotsen zou kletteren. Met alle gevolgen van dien, aldus woordvoerder Martijn Schuttevaêr van Boskalis. ,,Er ligt daar een prachtig natuurreservaat met enkele strandjes. Als hij daarop zou lopen kun je hem makkelijk en redelijk schadevrij vlot trekken. Maar de kans dat hij op de rotsen zou botsen is vele malen groter. Dan zou het schip worden opengereten, met een enorm risico op een olielek. En dat is het laatste dat je op die plek wilt hebben.’’ 

,,Dit is de tijdsdruk die bij een normale berging om de hoek komt kijken’’, zegt Schuttevaêr. ,,Bij de berging van Ever Given in het Suezkanaal, vorige week, hadden we te maken met een totaal andere tijdsdruk. Namelijk een economische druk en het feit dat heel de wereld op onze vingers keek. Nu is het vooral het voorkomen van een grote milieuramp. Daarom is het heel fijn dat ook deze berging geslaagd is voordat het schip op de kust is geklapt.’’De Eemslift Hendrika wordt momenteel door twee zware sleepboten naar het noorden afgevoerd. Op een rustige locatie gaat hij voor anker waar het schip watervrij wordt gemaakt en de ballasttanks van het schip weer in balans worden gebracht.

Lees ook de artikelen op ad.nl over de bergingen in het Suezkanaal en voor de Noorse kust.

Boskalis Deltatechnologie Internationaal
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline