Actueel

Samenwerking Fieldlab Industrial Electrification van start

17 februari 2021

Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME hebben de krachten gebundeld binnen het Fieldlab Industrial Electrification. Het fieldlab is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie elektrificatietechnologieën op grote schaal kunnen worden doorontwikkeld en getest met regionale industriepartners.

Het haven-industriecluster Rotterdam-Moerdijk is een grootverbruiker van energie en veroorzaakt bijna 20% van de CO2-uitstoot in Nederland. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen zijn drastische maatregelen nodig zoals CO2-reductie in de industrie en ontwikkeling van nieuwe duurzame productieprocessen.

Het toepassen van elektrificatie, ook wel Power-2-X genoemd, is een bewezen verduurzamingsoptie. Fossiel gedreven processen worden vervangen door elektrisch aangedreven processen. Om deze technologie verder te brengen, dient het op grote schaal en in een industriële context getest te worden. Alleen dan willen investeerders en eindgebruikers investeren in ontwikkeling, demonstratie of implementatie.

Om hier verandering in te brengen hebben Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME de krachten gebundeld binnen het Fieldlab Industrial Electrification. Dit is op 10 februari gelanceerd. Het fieldlab is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie Power-2-X technologieën op deze schaal kunnen worden doorontwikkeld en getest met regionale industriepartners.

Fieldlab Hub en demonstratie on-site
Het Fieldlab Industrial Electrification bestaat uit twee belangrijke onderdelen. Enerzijds een ‘Fieldlab Hub’ waar wordt gewerkt aan het testen en opschalen van nieuwe technologieën voor de industrie. Er zal daarbij samenwerking worden gezocht met het bedrijfsleven en onderzoek- en onderwijsinstellingen uit de regio. Het tweede onderdeel van het Fieldlab bestaat uit proefopstellingen op locatie bij bedrijven in de haven waar deze nieuwe technieken in de praktijk toegepast en ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

Rotterdams Klimaatakkoord
De oprichting van het Fieldlab Industrial Electrification is een concreet resultaat van het Rotterdams Klimaatakkoord. Naast dat industriële elektrificatie cruciaal is voor het behalen van de klimaatdoelen, zorgt de ontwikkeling van een duurzaam industriecluster ook voor economische kansen. In de klimaatdeal Industriële Elektrificatie van de tafel Haven & Industrie is daarom afgesproken dat het Fieldlab opgericht wordt om deze ontwikkeling te versnellen. De gemeente Rotterdam heeft daarom €2,5 miljoen ter beschikking gesteld voor dit initiatief. Naast de gemeente wordt het Fieldlab ook ondersteund door Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Commissie.

Meer informatie over het Fieldlab Industrial Electrification is hier te vinden. 

Bron: Rotterdam Maritime Capital

 

Rotterdam Maritime Capital Rotterdam Partners
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline