Actueel

Staatsbezoek Portugal: Samen sterk in maritieme toekomst

18 december 2024

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa bracht op 19 en 20 december een staatsbezoek aan Nederland. Hij werd ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de Dam. Het bezoek benadrukte de eeuwenoude diplomatieke en maritieme banden tussen beide landen en richtte zich op samenwerking in duurzaamheid, offshore windenergie en digitalisering. Samen bouwen zij aan een innovatieve toekomst.

Op dinsdag 19 en woensdag 20 december bracht de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa een staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek stond in het teken van de historische diplomatieke en economische banden tussen beide landen én hun gezamenlijke blik op de toekomst.

Nederland en Portugal delen een diepe en blijvende band via hun maritieme geschiedenis en samenwerking. Binnen Europa zijn beide landen gelijkgestemde partners op belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, ontwikkelingen in offshore windenergie en digitalisering. Door samen te werken behouden Nederland en Portugal cruciale scheepsbouwkennis en vaardigheden, wat bijdraagt aan een veerkrachtige en innovatieve maritieme sector.

Saluutschoten en officiële ontvangst

Zoals gebruikelijk bij een staatsbezoek werd het bezoek ingeluid met saluutschoten. Op 10 december om 10.33 uur vuurde Defensie vanaf het Marineterrein in Amsterdam een salvo van losse flodders af, hoorbaar in de hele stad. De gemeente had bewoners vooraf gewaarschuwd dat er geen sprake was van noodsituaties.

De officiële ontvangst vond dinsdagochtend 10 december plaats op de Dam in Amsterdam, waar president Rebelo de Sousa en zijn delegatie werden verwelkomd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Naast de ceremonie stonden er tal van activiteiten op het programma, waaronder een economisch seminar en een bezoek aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

‘Zeevarende oriëntatie’ en gedeelde geschiedenis

De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukte in aanloop naar het bezoek dat Nederland en Portugal al sinds 1664 diplomatieke relaties onderhouden. Beide landen delen een internationale zeevarende oriëntatie, wat de basis vormt voor hun historische en economische samenwerking.

Een van de symbolische locaties die tijdens het staatsbezoek werd aangedaan, was het Mauritshuis in Den Haag. Dit iconische museumgebouw herinnert aan de verweven geschiedenis van Nederland en Portugal. Het Mauritshuis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van Johan Maurits van Nassau-Siegen, weerspiegelt de gezamenlijke maritieme geschiedenis, maar ook de complexiteit ervan. Johan Maurits speelde een belangrijke rol in de verovering van Portugees grondgebied in Brazilië en de trans-Atlantische slavenhandel.

Samenwerking in de toekomst

Naast terugblikken op het verleden, stond het staatsbezoek ook in het teken van een gezamenlijke toekomst. Door samen te werken met Portugese partners behouden beide landen niet alleen kennis en kunde in de maritieme sector, maar bouwen ze ook aan innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.

Met een gedeeld verleden en een gezamenlijke visie voor de toekomst, versterken Nederland en Portugal hun banden en geven ze samen vorm aan een duurzame en veerkrachtige maritieme toekomst.

Het CCINP focust op het verbeteren van economische relaties tussen Portugees sprekende landen en Nederland. Bijvoorbeeld Portugal en Brazilië. Met deze MOU gaat Deal Drechtsteden de handelsrelaties tussen Drechtsteden en Portugees sprekende landen te versterken. We kijken uit naar een goede samenwerking, die goed van start is gegaan met het eerste project al in de pijplijn!

(Beeld)bron: OLAF KRAAK / EPA (Parool)

Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline