Actueel

Stoompont ‘Het Zwarte Zwaantje’ vaart naar een nieuw leven in Dordrecht

23 november 2020

Het was een ijskoude en pikdonkere vrijdagochtend op 20 november, toen het Zwarte Zwaantje de werf in Hardinxveld-Giessendam verliet. Deze allerlaatste stoompont van Nederland is daar de afgelopen elf maanden opgeknapt en krijgt nu een nieuw leven.

Op 20 november vertrok hij naar zijn nieuwe plek: drijvend park Leefwerf de Biesbosch. Dat was nog een flinke operatie. Elio Barone van Leefwerf de Biesbosch is blij dat het eindelijk zover is: “Een bijzonder moment. We hebben elf maanden lang op de werf van Neptune Repair mogen restaureren, maar nu gaan we naar Dordt.”
Daar wordt Het Zwarte Zwaantje helemaal in ere hersteld. Het voormalige stoompontje tussen Gorinchem en Woudrichem en later op Goeree-Overflakkee zou anders wel eens tot schroot kunnen zijn vermalen. Dat terwijl het de laatste in zijn soort is.

Vroege operatie

Het Zwarte Zwaantje legde de reis naar Dordrecht niet zelf af, maar werd op 20 november om zes uur ‘s ochtends door twee sleepboten voortgetrokken. “Maar de mensen aan boord kunnen nu toch al even ervaren hoe het vroeger op deze pont was,” zegt Barone trots.
Het Zwarte Zwaantje had er flink de pas in. “Zo snel heeft hij nog nooit gevaren in zijn leven”, zegt vrijwilliger Rob Schippers. “Veertien kilometer per uur”, voegt collega Nico Dolman daar aan toe, zijn telefoon met een speciale snelheids-app in de hand.

De historische stoompont wordt in Dordrecht verder gerestaureerd en komt medio volgend jaar als museaal schip in het drijvend park ‘Leefwerf de Biesbosch’ te liggen. Daar kan iedereen Het Zwarte Zwaantje in al haar glorie bezoeken.

Zie hier de video die RTV Dordrecht heeft gemaakt over het Zwarte Zwaantje: https://www.youtube.com/watch?v=nhDpdMLygSg&feature=emb_logo

https://www.rtvdordrecht.nl/stoompont-%E2%80%98het-zwarte-zwaantje%E2%80%99-neemt-plaats-op-leefwerf/nieuws/item?1167852

Regionieuws
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline