Development

i_lab breidt uit op InnovatieCampus Gorinchem

28 maart 2024

Deal was te gast bij i_lab in Gorinchem, het coöperatieve platform waar leren, werken en innoveren samenkomen, om mensen van vandaag voor te bereiden op de beroepen van morgen. Naast een fysieke plek waar technologische workshops gegeven worden, is het ook een netwerk van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. We werden enthousiast verwelkomd door directeur Adrienne Vertooren en projectleider Wilma Yard-Van der Stelt. De coöperatie gaat slechts haar derde jaar in, maar groeit enorm snel. Dit blijkt uit het aantal leerlingen dat wordt bediend, de groei van het ledenbestand en het aantal activiteiten.

Wat doet i_lab?

I_lab faciliteert ‘innovatief onderwijs’. Dit houdt in dat middelbare en basisscholieren via i_lab kennis maken met technologie op het gebied van ‘smart industry’ en duurzaamheid, maar ook zorgtechnologie. Bedrijven die lid zijn verzorgen gastlessen en bieden bedrijfsbezoeken aan de werknemers van morgen. Ook wordt met mbo en hbo studenten de verbinding gelegd middels opdrachten van bedrijven.

Wat ons uniek maakt, is dat wij gedurende je hele schoolcarrière en daarna een rol kunnen spelen, van basisscholier tot aan volwassene werkzoekende.

Adrienne Vertooren, directeur i_lab

Andere onderdelen van i_lab zijn ‘levenslang ontwikkelen’ via een talentenprogramma voor wetenschappelijk en beroepsonderwijs, en ‘samen inspireren en innoveren’ waarin bedrijven samenwerken om kennis uit te wisselen. Op dit moment zijn er twee proeftuinen bezig: predictive maintenance en lasrobotisering ‘high mix low volume’. Dit doet i_lab samen met het Da Vinci College, de Duurzaamheidsfabriek en InnovationQuarter.

Ambities in overvloed

I_lab zit niet stil. Ze gaat aan einde van 2024 verhuizen van 250m2 naar 2500m2. Een vertienvoudiging van de ruimte. Hiermee blijven ze op de Regionale Beroepen- en InnovatieCampus in Gorinchem, maar krijgen ze de kans om meer bedrijven te betrekken en te werken aan meer onderwerpen binnen de technologische innovatie. Het doel is om meer dan 100 leden te hebben, waarin kennisdeling met elkaar en met leerlingen centraal staat.

Oproep!

i_lab is nog iedere dag op zoek naar enthousiaste ondernemers die zich willen verbinden aan i_lab. Als partner kun je op verschillende manieren gebruik maken van i_lab. Hier krijg je de kans om potentiële toekomstige medewerkers te ontmoeten. Daarnaast draag je bij aan het maatschappelijke doel van jouw sector door dit via jouw bedrijf te laten zien. Hiermee wordt direct bijgedragen aan het human capital probleem waar veel sectoren mee te maken hebben.  Bedrijven hebben de mogelijkheid om hun huidige medewerkers aan i_lab te koppelen en zo in contact te komen met andere betrokken bedrijven. Bovendien zijn niet alleen basisschoolleerlingen en middelbare scholieren verbonden aan i_lab, maar ook mbo en hbo studenten en volwassen werkzoekenden en mensen die op zoek zijn naar een baan in het beroepsonderwijs. Een lidmaatschap biedt een grote hoeveelheid kansen en mogelijkheden.

Mijn boodschap aan bedrijven is: doe het niet alleen. Als je het samen doet, komt daar veel meer kennis en efficiëntie uit.

Adrienne Vertooren, directeur i_lab

Als partner heb je ook de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van de i_lab locatie in Gorinchem. Denk hierbij aan de ledenbijeenkomsten waar kennis wordt gedeeld. Daarnaast kun je als partner ook gebruik maken van de vergaderruimtes en werkruimtes waarin prototypes werkelijkheid worden.

Achtergrond

In 2021 is i_lab ontstaan vanuit een businesscase ontwikkeld door ondernemers, het onderwijs én de overheid. Dit is mogelijk gemaakt door de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem. Met elkaar moest de regio versterkt worden op gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Hier volgde de coöperatie i_lab uit.

In twee jaar is er veel gebeurd. Het aantal leerlingen en studenten dat is bediend liep op van 1.425 naar 4.153. In totaal organiseerde i_lab bijna 250 activiteiten in twee jaar. Op het moment zijn 25 bedrijven lid van de coöperatie, al zijn er al circa 80 bedrijven en 60 scholen betrokken geweest.

De eigenaren van i_lab zijn de overheid (gemeente Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, de Molenlanden, Vijfheerenlanden, Altena en West Betuwe), een bedrijvencollectief en het onderwijs (Gomarus, Da Vinci College, Willem van Oranje onderwijsgroep, Stichting OVO en Yuverta).

Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline