Development

De Economic Development Board wordt ondersteund door Deal. Dit panel van bedrijven, overheid en kennisinstellingen denkt na over de projecten van morgen. En neemt initiatieven. Denk daarbij aan de succesvolle Young Professionals, maar ook aan adviezen van de bedrijven aan de overheid. Of aan innovatieprogramma’s zoals de ZEDhub en de Refit Alliantie Duurzame Binnenvaart.

Wie is de EDB?
Board leden
Young Professionals
Netwerk
Initiatieven

Actueel

i_lab breidt uit op InnovatieCampus Gorinchem

Deal was te gast bij i_lab in Gorinchem, het coöperatieve platform waar leren, werken en innoveren samenkomen, om mensen van vandaag voor te bereiden op de beroepen van morgen. Naast een fysieke plek waar technologische workshops gegeven worden, is het ook een netwerk van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. We werden enthousiast verwelkomd door directeur Adrienne Vertooren en projectleider Wilma Yard-Van der Stelt. De coöperatie gaat slechts haar derde jaar in, maar groeit enorm snel. Dit blijkt uit het aantal leerlingen dat wordt bediend, de groei van het ledenbestand en het aantal activiteiten.

Lees meer
Actueel

Dordtse Kil 3 en 4 richten eigen energiecoöperatie op

Ondernemers op Dordtse Kil 3 en 4 starten een energiecoöperatie vanwege congestie op het elektriciteitsnet. De coöperatie biedt een oplossing door stroomuitwisseling tussen bedrijven mogelijk te maken. Werkgevers Drechtsteden, de Dordtse Ondernemers Vereniging en de gemeente steunen het initiatief. Ondernemers in Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam gingen al voor.

Lees meer
Actueel

Young Professionals belicht tijdens MAAT 90 Jaar

Familiebedrijf MAAT heeft haar 90-jarig bestaan gevierd. Tijdens het jubileuminterview benoemde directeur en voormalig CEO of the Year Arjan Maat het belang van jong talent in de regio en hoe Young Professionals hierop inspeelt. MAAT is al jaren trots lid van het programma en roept andere bedrijven op ook deel te nemen. 

Lees meer
Actueel

Smart Maintenance & Operations-platform live

Het platform Smart Maintenance & Operations is live. Dit platform biedt ondersteuning aan bedrijven die willen digitaliseren, zowel met begeleiding als op technologisch gebied. ‘Het nemen van beslissingen en het starten van projecten in de digitalisering is vaak lastig vanwege de vele onduidelijkheden. Veel initiatieven stranden voordat de technologie goed getest en gevalideerd is. Daarom kunnen bedrijven zich nu aansluiten bij het SM&O-platform, waarmee ze toegang krijgen tot een ‘digitale speeltuin,’ aldus initiatiefnemer Bram van den Boom.

Lees meer
Actueel

Regio Deal: positieve afsluiting en doorkijk met bedrijven en overheid

InnovationQuarter en Smart Delta Drechtsteden organiseerden samen een bijeenkomst over de rol van innovatie in de regio. De vorige Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem werd hier geëvalueerd. Betrokken partijen benadrukten het belang van samenwerking, het omarmen van technologische ontwikkelingen en het niet uit het oog verliezen van de menselijke factor bij automatisering en robotisering.

Lees meer
Actueel

Koning bezoekt Holland Shipyards en Koedood in de Drechtsteden

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een bezoek gebracht aan de maritieme maakindustrie in de Drechtsteden. Hij ging langs bij Koedood Marine Group en Holland Shipyards. De thema’s innovatie, verduurzaming en human capital werden besproken, in bijzijn van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en maritieme gezant Van der Staaij. Foto: Koedood Marine Group.

Lees meer
Actueel

‘Ontknoping’ Refit Alliantie tijdens Europort

Tijdens Europort was de lancering van de Refit Alliantie. Dit is een regionale samenwerking met het doel om binnenvaartschepen te verduurzamen. Dit open innovatie-initiatief staat nog altijd open voor nieuwe partners. Gedeputeerde Jeanette Baljeu was aanwezig: ‘Door met de Refit Alliantie onderwijs, techniek en financiën bij elkaar te brengen, ontstaat er voor de binnenvaartsector een uniek platform.’

Lees meer
Actueel

Joost Weeda nieuwe directeur van Deal Drechtsteden

Joost Weeda, huidig secretaris van de EDB, wordt per 1 januari 2024 de nieuwe directeur van Deal Drechtsteden. Hiermee volgt hij Martin Bloem op. Joost Weeda: “Ik wil Martin bedanken voor het vele werk dat hij voor de regio Drechtsteden heeft gedaan. Stichting Deal bestaat binnenkort 10 jaar, er staat een sterke organisatie en een uitstekende samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen.”

Lees meer
Actueel

Drechtsteden verwelkomen maritieme agenda

Vandaag was de aanbieding van de maritieme sectoragenda. Het gepresenteerde advies van burgemeester Marja van Bijsterveldt sluit naadloos aan op de ambities van de Drechtsteden. Twee van de nieuwe koploperprojecten gaan perfect samen met de strategie van de regionale maritieme agenda. De Drechtsteden staan klaar om leiderschap te tonen voor de projecten ‘De Werf van de Toekomst’ en ‘Smart Maritiem’.

Lees meer
Actueel

Airbus wil vliegtuigdesign 2040 van Young Professionals

Ontwerp de vliegtuigcabine van de toekomst. Een groep YP’s pakte deze challenge op voor Airbus. Samen maakten zij een innovatief en duurzaam vliegtuigdesign. De CTO van Airbus Nederland wil het creatieve ontwerp van de groep overnemen. De eerste Drecht Cities Young Professionals challenge van Zuid-Holland is daarmee een succes.

Lees meer
Actueel

Smart Delta bijeenkomst in teken van regionale samenwerking

In Schouwburg Kunstmin kwamen ruim 200 bezoekers samen. Onderwerpen van gesprek waren het regiomerk, de maritieme maakindustrie en de Regio Deal. Op de foto: Wethouder Maarten Burggraaf overhandigde de Agenda 2030 Maritieme Maakindustrie Drechtsteden aan gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Lees meer
Actueel

FlowCenter geeft Smart Maintenance 4.0 demonstratie

Een delegatie van bedrijven kwam bijeen in het Flow Center (Duurzaamheidsfabriek) om te zien hoe augmented reality en onderhoud op afstand werkt. Met het toenemend tekort aan technici is de inzet van tablets en slimme brillen een oplossing. Oceanco, Johnson Controls, Croonwolter&dros, TTA, Krohne en Digital Mainport waren erbij. 

Lees meer
Actueel

Regio Deal in ontwikkeling

Tijdens een werksessie kwamen bedrijven, overheden en instellingen in actie om de nieuwe regio deal propositie te ontwikkelen. De Economic Development Board is onder meer bij het cluster Duurzame Innovatie betrokken. Het gaat daar bijvoorbeeld over waterstof produceren, energie opslaan en delen en over fossielvrije binnenvaart.

Lees meer
Actueel

H2 Marine Solutions toont coachboot op waterstof

Het consortium H2 Marine Solutions toont haar op waterstof varende coachboot voor de watersport. Het vaartuig wordt momenteel getest. De boot is beoordeeld op haalbaarheid door studenten van de TU Delft en Young Professionals uit de Drechtsteden, die destijds door de EDB zijn geïntroduceerd.

Lees meer
Actueel

Holland Shipyards Group en 10XL bouwen eerste 3D-geprinte boot

Primeur uit de Drechtsteden: Holland Shipyards Group en 10XL bouwen de eerste 3D-geprinte romp. De boot wordt nu afgewerkt in Hardinxveld-Giessendam. Binnenkort volgt een 3D-geprinte opbouw, aandrijflijn en het systeem voor autonoom varen. De veerboot gaat in 2024 te water tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Lees meer
Actueel

Samenwerking Dordrecht Academy en Amega Groep

Dordrecht Academy en Amega Groep werken samen door Ad-opleidingen en banen te combineren. Zo kunnen werknemers tijdens hun baan doorgroeien. Suzanne Kuiper, HR-directeur Amega Groep: ‘Over het samenspel tussen opleider en bedrijfsleven zijn we heel enthousiast. Wij kunnen het van harte aanbevelen aan andere ondernemers en bedrijven in onze regio.’

Lees meer
Actueel

Geslaagde testvlucht drones voor medisch vervoer ASZ

De eerste testvlucht van een medische drone is succesvol afgerond. De vlucht vond plaats in Dordrecht. Volgens business developer Max Remerie laat dit zien hoe onbemande vliegtuigsystemen bijdragen aan de doelen van ruimte en mobiliteit. Het onderzoek is een initiatief van Antea Group, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Digital Mainport Drechtsteden en Dutch Drone Delta.

Lees meer
Actueel

Tekort aan personeel vraagt om inzet slimme middelen

Oceanco, Croon Wolter & Dros, Johnson Controls, TTA en Krohne brainstormen over Smart Maintenance 4.0. TechBinder laat zien met wat voor digitale technologie zij in staat zullen zijn om onderhoud van schepen, fabrieken en gebouwen zeker te stellen.

Lees meer
Actueel

YP breidt uit naar Zuid-Holland met challenge Airbus

Young Professionals is uitgebreid naar Zuid-Holland. Airbus verzorgt de eerste challenge buiten de Drechtsteden: ontwerp het vliegtuig van de toekomst. Woensdag kwamen de negen Young Professionals bijeen in Leiden voor de start van de challenge.

Lees meer
Actueel

Drechtsteden haalt 9 miljoen op voor energietransitie

Regio Drechtsteden krijgt 9 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds voor de energietransitie. Waterstof, energie-opslag en human capital staan centraal. Het programma heeft een totale omvang van 21,5 miljoen euro en is daarmee een belangrijke impuls voor Smart Campus Leerpark (SCALE). 

Lees meer
Actueel

Eerste werksessie Refit Alliantie afgerond

Een eerste energieke groep stakeholders van de ‘Refit Alliantie Verduurzaming Binnenvaart’ heeft een ‘community of practice’ sessie gehouden. De Refit Alliantie is een van de initiatieven van de roadmap Duurzaam Varen van de Regio Deal. Met dit initiatief werken we samen met de binnenvaartsector aan grootschalige en betaalbare verduurzaming.  

Lees meer
Actueel

Maritiem gezant bezoekt Duurzaamheidsfabriek

De Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt bezocht de Duurzaamheidsfabriek. Zij deed dit als gezant voor de maritieme maakindustrie. Ze sprak met Henrik Stevens en Janne van Wouwe van Da Vinci College over de grote onderwijsuitdagingen van de Drechtsteden.

Lees meer
Actueel

Nieuwe voorzitter Young Professionals komt van Oceanco

Bart Ettema, werkzaam bij Oceanco, is benoemd tot voorzitter van Young Professionals. Bart: ‘Onder leiding van mijn voorganger Sjoerd van der Kroft (IHC) is het programma de afgelopen jaren doorontwikkeld. Nu staat er een fantastisch programma dat jong talent in de Drechtsteden behoudt en aantrekt. Ook is de naamsbekendheid gegroeid. Ik ben enthousiast om het programma en het Challenge-concept naar de volgende fase te helpen’.  

Lees meer
Actueel

Burgemeester Sliedrecht nieuwste lid van EDB

Vanaf juni 2023 maakt Jan de Vries, burgemeester van Sliedrecht, deel uit van de Economic Development Board. Hij volgt Jaap Paans op die afscheid nam als burgemeester van Alblasserdam. Hiermee is hij de vertegenwoordiger voor de zeven gemeenten in de board.

Lees meer

Videos

Economic Development Board

EDB on Tour Q2 2024: FC Dordrecht

Naar aanleiding van de laatste EDB-boardmeeting vertelt Leon Vlemmings, innovatiemanager van FC Dordrecht, over het nieuws van het tweede kwartaal van de EDB en over de transitie die FC Dordrecht op het moment doormaakt. Hij bespreekt onder andere de Super Yacht Builders Academy, de Werf van de Toekomst, de nieuwe Drecht Cities Young Professionals challenge en de initiatieven van de Betaalde Voetbal Organisatie.

Economic Development Board

EDB on Tour Q4: ROC Da Vinci College

De nieuwe EDB On Tour, de laatste van dit jaar alweer, is gepresenteerd door boardlid Henrik Stevens, directeur van het ROC Da Vinci College in Dordrecht. Hij vertelt onder meer over de sectoragenda van de maritieme maakindustrie, de start van de eerste CEO-challenge en de vakopleiding cascobouw. Ook geeft hij de beurt aan zijn collega’s van de Duurzaamheidsfabriek, SCALE en Sector Gezondheid en Welzijn.

business development

Smart Maintenance & Operations 4.0

Flowcenter of Excellence, Techbinder & Digital Mainport presenteren Smart Maintenance 4.0. Op deze manier kunnen machines op afstand worden geopereerd. Dit is een oplossing voor o.a. personeelstekort in technische bedrijven. Bekijk nu de teaser!

yacht builders academy

Vakopleiding Superjacht Cascobouw

Vier cascobouwers, Mercury Yacht Construction (onderdeel van Oceanco), Scheepswerf Slob (onderdeel van De Vries/Feadship), Zwijnenburg Shipyard en Bayards, werken nu samen in het kader van opleiden en een eigen vakopleiding op mbo niveau 2, 3 en 4. Dit doen ze met Economic Development Board Drechtsteden, Da Vinci College en Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en scholingspool Metalent in Barendrecht.

business development

Aftermovie Innovatie Roadmap: Dronevervoer Albert Schweitzer ziekenhuis

De innovatie roadmap Digital Mainport is na drie jaar opgeleverd. Business developer Max Remerie neemt afscheid. Hierin zijn meerdere projecten betrokken, zoals smart maintenance 4.0, Digital Mainport Lab en het luchtbrugproject. Bekijk de video over het laatstgenoemde met Antea, EightyNine en ASz.

human capital

10.000 keer welkom!

10.000 vacatures, 10.000 keer welkom! De Economic Development Board brengt het aantrekken en behouden van jonge werknemers onder de aandacht met deze video waarin jong talent vertelt wat hun behoefte is tijdens hun professionele loopbaan.

kwartaalvideo

EDB On Tour Q3: Danser Group

De nieuwe EDB On Tour, het startschot van de boardmeeting van het derde kwartaal, is gepresenteerd door boardlid Ben Maelissa, CEO van Danser Group. Hij vertelt onder meer over Young Professionals, de Wereldhavendagen, PI Dordrecht en zijn bedrijf uit Sliedrecht.

video

EDB On Tour Q2: Smart Campus Leerpark

Bekijk de tweede EDB On Tour van 2023. Ditmaal gepresenteerd door Joost Weeda, secretaris van de Economic Development Board. Hij geeft hierin een virtuele rondleiding op Smart Campus Leerpark, ook vertelt hij het laatste EDB-nieuws.

video EDB

Drecht Cities Young Professionals Stroomlijn challenge

Stroomlijn bracht een prachtige challenge op tafel waar een team van Young Professionals tijdens een meerdaagse challenge een oplossing voor wist te bedenken! De young professionals blikken trots en verrast terug in deze aftermovie.

video EDB

EDB Headquarters 2022 Q4 met Lisette de Lijst de Raadt

Ieder kwartaal brengt de EDB u op de hoogte met een update uit de programma’s. Deze editie presenteert boardlid Lisette de Lijst de Raadt van Stroomlijn u het laatste nieuws. We vertellen meer over de evaluatie van het MKB-Katalysator, Spotlights On, en het virtuele stadion van FC Dordrecht. Benieuwd naar de status?

video EDB

Terugblik TU Designteam bij FC Dordrecht

We blikken terug op een geslaagde testrit met een volledig elektrische raceauto op het terrein van FC Dordrecht. Studenten van de TU Delft hebben de elektrische raceauto ontwikkelt. De Economic Development Board wilde dit moment graag vastleggen. Zwijndrechtse burgemeester Hein van der Loo bezocht de testrit, omdat de Smart Delta Drechtsteden zich samen inzetten om de regio te verduurzamen.

video EDB

Spotlights On – Lichtconcepten

Welke verhalen typeren de regio? En hoe worden deze door de lichtstralen verteld? Jeroen van Mothership legt het uit!
Van 14 tot en met 20 november zijn de ogen gericht op Smart Delta Drechtsteden. Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal. Op de plekken die de regio letterlijk verbindt. Een waar lichtspektakel.

video EDB

Spotlights On – Lichtconcepten

Van 14 tot en met 20 november zijn de ogen gericht op Smart Delta Drechtsteden. Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal. Op de plekken die de regio letterlijk verbindt. Een waar lichtspektakel.
Vanaf die locaties zwaaien enorme lichtbundels die kilometers ver te zien zijn. En die ieder een eigen verhaal vertellen over die specifieke plek, over de schoonheid en de kracht van de regio. Want dat die regio deze spotlights verdient, daarover is iedereen het eens.

video EDB

EDB Headquarters 2022 Q3 met Andre Flach

Ieder kwartaal brengt de EDB u op de hoogte met een update uit de programma’s. Deze editie presenteert boardlid Andre Flach (vicevoorzitter Smart Delta Drechtsteden) u het laatste nieuws. We vertellen meer over Spotlights On, Young Professionals, Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Benieuwd naar de updates? Bekijk hier de video.

video EDB

Verbindende Gebiedsstrategie - EDB en Smart Delta Drechsteden

Goed leven in een maritieme topregio? Hoe zien de Drechtsteden eruit als stad, natuur en mens in een goede verhouding samengaan zonder afbreuk te doen aan de omgeving? In opdracht van de Economic Development Board en Smart Delta Drechtsteden ontwikkelden Mecanoo en West8 gezamenlijk de Verbindende Gebiedsstrategie.

video EDB

EDB Headquarters 2022 Q2 met Erwin van Braam

Ieder kwartaal brengt de EDB u op de hoogte met een update uit de programma’s. Deze editie presenteert boardlid Erwin van Braam van Hoger Onderwijs Drechtsteden u het laatste nieuws. We vertellen meer over Dordrecht Academy, Spotlights On, Young Professionals. Benieuwd naar de status?

video EDB

EDB Headquarters 2022 Q1 met Sjon Kranendonk

Deze editie is de Deal studio op bezoek bij het HQ van Van Oord. Sjon Kranendonk brengt u namens EDB op de hoogte van het laatste projectennieuws. Met deze keer Dare-2-Cross, Young Professionals en Rotterdam Maritime Capital.

video EDB

SCALE - Smart Campus Leerpark

Het Leerpark in Dordrecht is omgedoopt tot Smart Campus Leerpark, kortweg: SCALE. Vrtegenwoordigers van overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen de ambities van SCALE waarmaken: een campus met een unieke positie in Nederland, door de focus op de toepassing van technologie en de nadrukkelijke verbondenheid met het beroepsonderwijs.

video EDB

Brandmovie Young Professional Drecht Cities

We zijn trots om de nieuwe brandmovie te presenteren van het Young Professionals Drecht Cities netwerk.

video EDB

EDB Headquarters 2021 Q4

Vanuit de Deal studio brengt de EDB u op de hoogte van het laatste projectennieuws. Met deze keer Economische Agenda 2040, Young Professionals en Dordrecht Academy.

video EDB

Boeklancering Waterproof

Exact 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed viert het boek Waterproof het water als grootste gemene deler van de bedrijfsactiviteiten in de Drechtsteden. Het boek Waterproof is een samenwerking van Deal en uitgeverij Trichis. Meer weten of het boek bestellen kan via: trichisboeken.nl/product/waterproof/

video EDB

EDB Headquarters 2021 Q3

Vanuit de Deal studio brengt de EDB u op de hoogte van het laatste projectennieuws. Met deze keer iconen, delta technologie en superjachtbouw.

video EDB

EDB Headquarters 2021 Q2

Vanuit de EDB Headquarters brengen we boardleden ieder kwartaal op de hoogte van het laatste regionale nieuws. Met deze keer de ActieAgenda Beleven, de rivier cruise markt en Friends of the River.

video EDB

EDB Headquarters 2021 Q1

Vanuit de EDB Headquarters brengen we boardleden ieder kwartaal op de hoogte van het laatste nieuws over de projecten. Met deze keer Drecht Cities Young Professionals, het jaarprogramma en strategic partnering.

video EDB

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 3

Het water verbindt de Drechtsteden. Met de Waterbus is personenvervoer steeds belangrijker geworden. De volle potentie van het water wordt nog niet benut. Daarom richt de regio een flexibel systeem in. In deel 3: Drecht Cities 2030, een blik op de toekomst.

video EDB

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 2

Het water verbindt de Drechtsteden. Met de Waterbus is personenvervoer steeds belangrijker geworden. De volle potentie van het water wordt nog niet benut. Daarom richt de regio een flexibel systeem in. In deel 2: De organisaties en producten achter de plannen.

video EDB

Route H2O - Drecht Cities Connected deel 1

Het water verbindt de Drechtsteden. Met de Waterbus is personenvervoer steeds belangrijker geworden. De volle potentie van het water wordt nog niet benut. Daarom richt de regio een flexibel systeem in. In deel 1: Het waarom van regionaal riviervervoer voor personen.

video EDB

Timelapse Brug over de Noord

Iconisch communiceren met de Brug over de Noord op Bevrijdingsdag 2020.

video EDB

Regio Deal 2019

Het verhaal van de Drechtsteden en Gorinchem: Samen investeren in mensen.

video EDB

Regio Deal 2018

Young Professionals uit de Drechtsteden vertellen waarom zij trots zijn op de regio waarin zij werken, maar er ontbreekt iets. Zij roepen op tot een Regio Deal.

video EDB

Aftermovie Drecht Cities Experience

Young Professionals gingen langs drie bedrijven. In gesprek met CEO’s bij Oceanco, een rondleiding op de werf van IHC en een borrel op het dakterras van Bolidt. Inspire, Experience, Fun.

video EDB

Clean Rib challenge

Bondscoach van TeamNL Zeilen Jaap Zielhuis daagt jong talent van Iv-Groep, Oceanco, Veth Propulsion, Koedood en TU Delft uit een schone Rib te ontwerpen voor de coaches.

video EDB

Stretching the Future challenge

GKN Fokker daagt young professionals van bedrijven en overheid uit om te komen met een ontwerp voor de fabrieksindeling van hun strekstraat.

video EDB

Blockchain challenge

Young professionals van Bizzomate, Referit, Oceanco en Royal IHC gaan aan de slag met de vraag: ‘hoe kunnen we blockchain toepassen in onze supply chain’?

video EDB

Aftermovie Young Professionals Event 2019

Een event in Schouwburg Kunstmin, met Greg Shapiro, Dutch Wavemakers en De Speld. En we vieren de 100e deelnemer aan de challenges!

video EDB

Final Presentation Aquaculture challenge

Young Professionals van Heerema Fabrication Group, Boskalis, Damen en GKN Fokker presenteerden de resultaten van de eerste challenge.

video EDB

Aftermovie Young Professionals event 2018

Een event in de Duurzaamheidsfabriek, met Jort Kelder, Ruben Lenten en dichter M. Met afsluitend een innovatiemarkt.

video EDB

Corporate Movie DCYP

We are DCYP.

Bekijk alle video's

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline