Waterstof

Concordia Damen bezegelt 'historische order' voor nieuwbouw waterstofschip

Concordia Damen heeft een naar eigen zeggen historische overeenkomst bezegeld met Lenten Scheepvaart. Het contract, feestelijk ondertekend op 18 maart door Harm Lenten en Concordia Damen-CEO Chris Kornet, betreft de bouw van het eerste binnenvaartschip ooit dat op waterstof vaart.

Het schip, dat MV Antonie gaat heten, zal 135 meter lang zijn, 3.700 ton wegen en beschikken over een revolutionaire brandstofcelvoortstuwing. Ze zal worden gebruikt om zout te transporteren van Delfzijl in het noorden van Nederland naar Botlek in de haven van Rotterdam voor Nouryon, een toonaangevende wereldwijde leverancier van chemicaliën.

Chris Kornet, CEO van Concordia Damen, zegt over de opdracht: 'Bij Concordia Damen hebben we altijd voorop gelopen bij het verduurzamen van onze branche. Het vergroenen van de binnenvaartsector is iets waar we hart voor hebben en daar zullen we aan blijven werken. Ik denk dat er niet één manier zal zijn om de uitstoot in onze sector te verminderen, maar een aantal benaderingen. Waterstof gaat waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het realiseren van zero emissie in de binnenvaart. Lenten Scheepvaart verdient alle lof voor deze leidende rol.'

Lenten Scheepvaart heeft een flinke subsidie ontvangen voor de bouw van het schip ter waarde van vier miljoen euro. Deze subsidie van de Rijksdienst voor Infrastructuur en Waterstaat heeft tot doel de ontwikkeling van het gebruik van waterstof als brandstof op weg naar een emissievrije binnenvaart te stimuleren.

Foto: v.l.n.r. financieel directeur Concordia Damen Tim van Berchum, ontwerper Pieter Baggerman, Harm Lenten (Lenten Scheepvaart) en CEO Concordia Damen Chris Kornet.
www.concordiadamen.com 

Waterstof

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Waterstof

Op weg naar veilige implementatie van waterstof in maritieme operaties

Deze maand start het samenwerkingsproject 'MIIP Hydrogen for Maritime Operations'. Onder leiding van TNO maken verschillende bedrijven uit de Drechsteden een routekaart voor veilige implementatie van waterstof voor maritieme toepassing. Hierbij ligt de focus op Baggeroperaties. Het project is onderdeel van de Innovatie Roadmap Delta Technology.

Lees meer
Waterstof

Tweede waterstoftankstation in Dordrecht

Er kan straks niet alleen bij het DistriPark waterstof worden getankt, maar ook in de binnenstad van Dordrecht. Tankstation Laan der Verenigde Naties en Hystream BV hebben een overeenkomst ondertekend voor de bouw van het eerste binnenstedelijk waterstoftankstation in de Drechtsteden. Uiteindelijk moeten er zes waterstoftankstations in de regio worden gerealiseerd.

Lees meer
Waterstof

Eigen waterstoftankstation voor DistriPark Dordrecht

Bij de entree van DistriPark Dordrecht langs de A16 komt een waterstoftankstation. Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: ‘Dit is weer een mooie stap op weg naar schoon vervoer en een energieneutraal Dordrecht in 2050.' 

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline