Openbaar vervoer

Damen Shipyards bouwt negen hybride en elektrische ferry’s voor Waterbus

Op 2 november heeft Damen Shipyards een contract getekend met Aqualiner-Swets voor in totaal negen passagiersschepen. Met deze schepen verzorgt de joint venture vanaf 2022 namens de Provincie Zuid-Holland en de Regio, beter bekend als Waterbus, het openbaar vervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Aqualiner-Swets bleek de winnaar te zijn van een door de EU aanbesteed contract van maximaal vijftien jaar.

Damen levert in totaal negen schepen, waarvan zes hybride en koolstofvezel Waterbussen voor de snelle Intercity-routes tussen Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam en Werelderfgoed Kinderdijk. Damen en de nieuwe operators hebben in het ontwerp de mogelijkheid opgenomen om deze schepen uiterlijk in 2030 om te bouwen naar volledige elektrische voortstuwing. De overige drie schepen, de City Ferries, zullen vanaf het begin van de dienst in 2022 volledig elektrisch zijn en gaan een dienst leveren in het stadsgebied van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Damen heeft de schepen ontwikkeld om de groene ambities van Aqualiner-Swets, de provinciale gedeputeerde van Transport en alle lokale overheden waar te maken, inclusief dat alle veerdiensten in 2030 volledig emissievrij zijn. Alle negen Waterbussen zijn dan ook uitermate efficiënt in termen van van gewicht, rompontwerp en systemen, met een hybride-elektrische opstelling voor peak shaving. Duurzaamheid is een belangrijk thema dat terug te vinden is in het totale scheepsontwerp. Zo heeft Damen het interieur van de schepen volledig circulair ontwikkeld, met natuurlijke materialen zoals wol en hout en gerecyclede materialen.

Samen met het Maritiem Onderzoeksinstituut Nederland (Marin) voerde Damen een parametrische studie en rompoptimalisatie uit om de prestaties op de low wash catamarans te verbeteren. Dit is bedoeld om de door de vaartuigen geproduceerde zogspoeling te verminderen, om zo geen overlast te veroorzaken voor degenen die in het werkgebied op het water wonen en werken.

Vincent Maes, Sales Manager Benelux: “Ons werk aan dit project is een goede demonstratie van de rol van Damen, niet alleen als scheepsbouwer, maar ook als leverancier van uitgebreide maritieme oplossingen. Bijzonder is de nauwe samenwerking met het team van Aqualiner-Swets. Samen hebben we elk aspect van de operatie overwogen, waarbij we hebben gekeken naar scheepstypes, routes en snelheden voor maximale brandstofefficiëntie en methoden hebben overwogen om de passagierservaring te verbeteren. De samenwerking is tot nu toe uitstekend verlopen en we kijken ernaar uit om deze tijdens de bouw en daarna voort te zetten. ”

Oprichters van Aqualiner-Swets Gerbrand Schutten en Maurice Swets hechten allebei veel waarde aan het vermelden dat de samenwerking met Damen een grote bijdrage heeft geleverd aan de snelle groei van hun ferrymaatschappij.
Gerbrand Schutten: “Vanaf het moment dat we in 2017 samenkwamen om DeWaterbus in Antwerpen op te richten, geloofden de heer Kommer Damen en zijn bedrijf in onze inspiratie, strategie en aanpak voor de reis van de klant en onze kostbare omgeving. Met als resultaat dit geweldige contract en niet minder dan negen nieuwe opwindende hybride en elektrische veerboten. Het was en zal een hele reis worden, maar zoals Franklin Roosevelt ooit zei: ’Een gladde zee heeft nooit een ervaren zeeman gemaakt’. ”

https://www.damen.com/en/news/2020/11/damen_signs_with_aqualiner_swets_in_nine_vessel_order

Openbaar vervoer Gorinchem Damen

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Openbaar vervoer

Swets-Aqualiner gaat verder onder nieuwe merknaam Blue Amigo

De nautische familie Swets gaat vanaf 15 maart 2021 de dienstverlening van de bedrijven Swets Inland Shipping, Swets ODV Maritiem, AquaSwets en Aqualiner uitdragen onder de nieuwe merknaam Blue Amigo. Hiermee is Blue Amigo één van de grootste nautische namen in Nederland.

Lees meer
Openbaar vervoer

Zwijndrechtse bedrijven tekenen overeenkomst voor exploitatie Waterbus

De provincie Zuid-Holland, de regio Drechtsteden, Aqualiner en Swets ODV Maritiem hebben vrijdag 9 oktober de overeenkomst getekend voor de exploitatie van de Waterbus. De vaarverbinding tussen de Drechtsteden en Rotterdam komt vanaf 1 januari 2022 in handen van Aqualiner en Swets ODV Maritiem uit Zwijndrecht. Beide bedrijven zijn onderdeel van de Swets Group.

 

Lees meer
Openbaar vervoer

Pendelbus naar bedrijven steeds beter bezet

Sinds enkele maanden rijdt er tussen de bedrijventerreinen ‘Groote Lindt’ en ‘De Geer’ en het NS-station in Zwijndrecht een pendelbus. Werknemers van de bedrijventerreinen kunnen zo sneller hun aansluiting op het openbaar vervoer bereiken.

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline