Scheepsbouw

Megadeal Concordia Damen: 40 binnenvaarttankers voor Shell

Concordia Damen heeft op 9 november 2020 een contract getekend voor de bouw van 40 milieuvriendelijke dual-fuel binnenvaartankers voor Shell. De megaorder is tot stand gekomen met institutionele beleggers, geadviseerd door J.P. Morgan Asset Management.

De schepen worden gecharterd door Shell en geëxploiteerd door de VT Group / Marlow. Frachtcontor Capital Partners was de makelaar voor de deal. De schepen van 110 x 11,5 meter krijgen een LNG-voortstuwing en een extreem geringe diepgang - 2800 ton bij een diepgang van 3,25 meter - om de laadcapaciteit op Nederlandse, Belgische en Duitse kanaal- en riviernetten te maximaliseren.

Concordia Damen begint in december van dit jaar al met de bouw van de tankers. De oplevering van het eerste schip zal plaatsvinden in november 2021. Daarna zal de werf elke maand een ander schip afleveren, waarmee de bestelling in december 2024 za zijn afgerond.

Martin van Veen, manager vrachtafhandeling van Shell, legt de keuze voor de Werkendamse werf uit: “Concordia Damen heeft een bewezen staat van dienst in de levering van producten die zeer efficiënt en duurzaam zijn. Daarnaast hebben ze hun kunnen laten zien in het leveren van schepen met een geringe diepgang - wat van belang is voor dit project. We kijken uit naar de samenwerking.”

Chris Kornet CEO Concordia Damen zegt: “Dit is wederom een bevestiging van ons streven naar meer duurzaamheid in de binnenvaart.” En Andy Dacy van J.P. Morgan: "We zijn verheugd en vereerd om met Shell en Concordia Damen samen te werken aan dit innovatieve en duurzame binnenwaterproject."

VT Group is gespecialiseerd in de binnenvaart, het vervoer van minerale olie, chemische producten, biobrandstoffen en smeermiddelen. De zogenoemde Parsifal-tankers gaan minerale oliën vervoeren tussen Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam en over de Rijn.

https://www.damen.com/en/news/2020/11/concordia_damen_receives_40_inland_waterway_vessel_order

Binnenvaart Scheepsbouw Damen

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Scheepsbouw

Holland Shipyards bouwt eerste elektrische veerboot

Holland Shipyards Group heeft de primeur voor Nederland: de eerste volledig elektrische veerboot. De veer is gebouwd voor Brevik Fergeselskap uit Noorwegen. Op 10 maart werd de Sandøy voor het eerst te water gelaten en binnenkort verlaat het schip de werf in Hardinxveld-Giessendam.

Lees meer
Scheepsbouw

Kooiman ontwerpt en bouwt ‘groen beunschip’ voor C. Zuiddam

Kooiman Marine Group heeft de opdracht gekregen van C. Zuiddam VOF voor de bouw en oplevering van een beunschip met een Green Award Gold. Het schip gaat een van de meest efficiënte en duurzame beunschepen in de binnenvaart worden.

Lees meer
Scheepsbouw

Kooiman wil vaklui voor de branche behouden en opent praktijkcentrum

Traditioneel vakmanschap is anno 2021 niet meer vanzelfsprekend. Scholieren worden onvoldoende praktisch opgeleid, merkt de Zwijndrechtse Kooiman Marine Group. Met een eigen praktijkcentrum, dat deze zomer opent, wil algemeen directeur Rinus Kooiman er voor zorgen dat de jonge garde zich ontwikkelt tot drijvende kracht op zijn scheepswerf. ,,Je kunt hier een 45-jarige carrière hebben.’’

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline