Smart Industry

MKB-Katalysatorfonds steunt ontwikkeling groene schroefrand voor binnenvaartschepen

Het Dordtse bedrijf Jooren Scheepsschroeven heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering voor een kennisvoucher om een groene schroefrand voor scheepsschroeven te valideren. Met deze innovatie kunnen schepen dezelfde snelheid bereiken met minder schroefomwentelingen per minuut, wat tevens een besparing in brandstof oplevert. De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden ondersteunt het idee van het bedrijf om deze duurzame oplossing voor de binnenvaart in een gecontroleerde omgeving uit te laten testen.

Brandstof reductie
Een scheepsschroef van een binnenvaartschip draait met gemiddeld 370 - 450 toeren per minuut door het water om hiermee voortstuwing te creëren. De stompe intreezijdes van een scheepsschroef veroorzaken weerstand bij de circulatie. Al enkele jaren geleden heeft Jooren Scheepsschroeven een idee bedacht om deze weerstand te verminderen: de groene schroefrand die scherper door het water snijdt. Hierdoor kan een schip gemiddeld dezelfde snelheid bereiken met 30 à 40 minder schroefomwentelingen per minuut, wat resulteert in een brandstofbesparing van ca. 5%.


Validatie in testomgeving
John Vermeulen, mededirecteur Jooren: "Als bedrijf hebben we 60 jaar ervaring en vakmanschap op het gebied van scheepsschroeven. Steeds zijn we op zoek naar nieuwe manieren om scheepsschroeven duurzamer te maken. Van schepen die al met deze groene schroefrand varen weten we dat ze niet alleen minder brandstof verbruiken – en daardoor dus minder schadelijke emissies uitstoten - maar ook minder geluid produceren. Om exact vast te kunnen stellen wat deze reducties zijn willen we dit onder andere gaan uittesten bij de Dynamic Maritime Test Facility (DMTF) in de Duurzaamheidsfabriek."


Verduurzaming maritieme maakindustrie
Innovatie en verduurzamen van de economie zijn speerpunt om de economische kracht van de regio Drechtsteden verder te versterken. Maarten Burggraaf, wethouder Economische zaken en Ondernemen: "Dit project is een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van de maritieme maakindustrie in onze regio. Het draagt bij aan het verduurzamen van de scheepvaart en daarmee aan onze profilering als maritieme topregio. Belangrijk vind ik ook de verbinding die met het onderwijs wordt gemaakt en de kansen die dit project biedt aan studenten van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht om mee te werken aan innovaties. "
Samen met de Rijksoverheid grijpt de Drechtsteden de Regio Deal aan om de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid op verschillende belangrijke thema's te vergroten. Dit gebeurt door zogenoemde innovatie roadmaps op te stellen, onder andere op het thema duurzaam varen en deze roadmaps gezamenlijk uit te voeren.
MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl

Smart Industry Innovatie

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Innovatie

Het MKB-Katalysatorfonds bestaat 5 jaar

Een feestelijk moment. Het MKB-Katalysatorfonds bestaat deze maand 5 jaar. Met speerpunten als duurzaam varen, delta technologie en slimme maakindustrie heeft het fonds de afgelopen periode bijgedragen aan het versnellen van innovatie in de (maritieme) maakindustrie in de regio Drechtsteden.

Lees meer
Innovatie

Schlieker vindt zichzelf opnieuw uit

Al sinds 1868 bouwt het familiebedrijf Schlieker robuuste sleepboten en onderdelen voor baggerschepen en luxueuze superjachten. Maar sinds de coronacrisis vorig jaar uitbrak maken de acht werknemers ook sloepen en zelfs elektrische veerponten. Hoe een familiebedrijf zichzelf opnieuw weet uit te vinden.

Lees meer
Innovatie

NETICS bouwt prototype innovatieve baggerpers met studenten

NETICS uit Alblasserdam start samen met studenten van het ROC Da Vinci College en de Hogeschool Rotterdam een innovatief project op het gebied van circulair baggeren. In de Duurzaamheidsfabriek bouwen ze de komende maanden een prototype van een unieke baggerpers voor het persen van zetsteen voor toepassing in de civiele waterbouw. Voor het project ontving NETICS subsidie uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden.

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline