Innovatie

NETICS bouwt prototype innovatieve baggerpers met studenten

NETICS uit Alblasserdam start samen met studenten van het ROC Da Vinci College en de Hogeschool Rotterdam een innovatief project op het gebied van circulair baggeren. In de Duurzaamheidsfabriek bouwen ze de komende maanden een prototype van een unieke baggerpers voor het persen van zetsteen voor toepassing in de civiele waterbouw. Voor het project ontving NETICS subsidie uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden.

Circulaire bouwelementen van baggerspecie
In 2016 introduceerde NETICS het concept van de Baggerfabriek®. Het idee is om het baggerslib of sediment dat bij projecten afgevoerd moet worden niet langer te zien als afval, maar om te zetten in bouwelementen. Op de mobiele baggerfabriek worden deze bouwelementen volgens de gepatenteerde GEOWALL®-techniek gemaakt. Doordat op de projectlocatie zelf gewerkt kan worden, hoeven minder grondstoffen aangevoerd te worden waardoor er veel minder CO2- en stikstofuitstoot is. Bovendien kan het materiaal van de elementen aan het eind van de levensduur eenvoudig worden hergebruikt. Een heel duurzame oplossing dus. Intussen heeft NETICS in diverse innovatieprojecten veel ervaring opgedaan met het persen van klein formaat bouwblokken van baggerspecie met bestaande machines. In het werkveld van de civiele waterbouw is echter een grote vraag naar grotere blokken die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden als zetsteen en breuksteen. Omdat er op de markt geen persmachines beschikbaar zijn voor deze specifieke toepassing, maakt NETICS de baggerpers zelf.

Verrassend en vernieuwend samenwerken met het beroepsonderwijs
Voor de bouw van dit prototype van de baggerpers heeft NETICS de samenwerking gezocht met het onderwijs. NETICS: “We werken samen met het onderwijs, omdat het vaak verrassende en buitengewoon goede resultaten oplevert. En we vinden het belangrijk dat studenten kennis nemen van dit soort innovatieve, duurzame technologische ontwikkelingen. Zij zijn de professionals van morgen.” In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gaan zes derdejaars mbo-studenten werktuigbouwkunde van het ROC Da Vinci College en drie eerstejaars hbo-studenten werktuigbouwkunde van Hogeschool Rotterdam in twee teams gezamenlijk aan de slag met de bouw van het prototype van de baggerpers. “Er moeten nog een paar puntjes op de i gezet worden met de engineering van de pers en daarna gaan de studenten – natuurlijk onder begeleiding – aan de slag met de bouw van de pers. Als alles volgens plan verloopt, hebben we rond de zomer een werkend prototype.”

Maritieme regio in de circulaire economie
Wethouder Peter Verheij van de gemeente Alblasserdam is enthousiast over het project. “Het innovatieve project past perfect bij onze profilering als dé maritieme regio. Daarbij is het een mooi voorbeeld van hoe ondernemers, onderwijs en overheid optimaal samenwerken om duurzaam te innoveren. Duurzaam waar het gaat om circulariteit en CO2-reductie én om het meenemen van onze toekomstige professionals in dit soort ontwikkelingen.”

www.duurzaamheidsfabriek.nl
www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl

Innovatie Dordrecht ROC Da Vinci College Innovatie Alblasserdam Duurzaamheidsfabriek

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Dordrecht

Merwetank breidt uit naar Dordt

Zonnebloem-, palm-, soja-, raap- en kokosolie, Merwetank slaat het in Gorinchem op met miljoenen liters tegelijk en nóg is het niet genoeg. Het tankopslagbedrijf staat op het punt een veel grotere terminal in Dordrecht te beginnen.

Lees meer
Dordrecht

Schlieker vindt zichzelf opnieuw uit

Al sinds 1868 bouwt het familiebedrijf Schlieker robuuste sleepboten en onderdelen voor baggerschepen en luxueuze superjachten. Maar sinds de coronacrisis vorig jaar uitbrak maken de acht werknemers ook sloepen en zelfs elektrische veerponten. Hoe een familiebedrijf zichzelf opnieuw weet uit te vinden.

Lees meer
Dordrecht

Eigen waterstoftankstation voor DistriPark Dordrecht

Bij de entree van DistriPark Dordrecht langs de A16 komt een waterstoftankstation. Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: ‘Dit is weer een mooie stap op weg naar schoon vervoer en een energieneutraal Dordrecht in 2050.' 

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline