Waterstof

Op weg naar veilige implementatie van waterstof in maritieme operaties

Deze maand start het samenwerkingsproject 'MIIP Hydrogen for Maritime Operations'. Onder leiding van TNO maken verschillende bedrijven uit de Drechsteden een routekaart voor veilige implementatie van waterstof voor maritieme toepassing. Hierbij ligt de focus op Baggeroperaties. Het project is onderdeel van de Innovatie Roadmap Delta Technology.

Maritieme Innovatie Impuls
De Innovatie Council van Nederland Maritiem Land (NML) organiseert elk jaar de zogenoemde Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken. De projecten zijn bedoeld om maritieme innovaties een financiële impuls te geven.

Begin dit jaar kreeg het MIIP voorstel 'Enabling H2 for Marintime contracting' de hoogste score. De subsidie betekende de start van dit pre-competitieve innovatie project. Onder leiding van TNO is er een consortium opgericht bestaande uit de TUDelft, Maritiem Kennis Centrum, Deal Drecht Cities, Boskalis, Damen, IHC en Van Oord. In aanvulling op de project partners, worden ook andere partijen in de waardeketen bij het project betrokken. Samen maken zij een routekaart voor veilige implementatie van Waterstof voor Maritieme toepassing, specifiek voor Baggeroperaties.

Energie Transitie
Voor schone maritieme (bagger)operaties, is een transitie naar duurzame energiebronnen nodig. Op dit vlak zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande, waardoor technische oplossingen en implementatie mogelijk wordt. Een van de veelbelovende alternatieve energiebronnen is waterstof. Voor implementatie en regelgeving is veiligheid een belangrijk aspect. In dit project worden de uitdagingen en oplossingen voor veilige (bagger)operaties met waterstof onderzocht.

Delta Technology
Het project is onderdeel van de samenwerking rondom de Delta Technology Roadmap. Vragen over deze samenwerking en het bovengenoemde project? Neem dan contact op met Business Developer Arjen de Jong via arjen@dealdrechtcities.nl.

Deltatechnologie Waterstof Nederlands Maritiem Land Energietransitie

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht
Energietransitie

Total Roof Care B.V. verhuist naar Bakestein

Vanmiddag heeft het Zwijndrechtse bedrijf Total Roof Care B.V. (TRC) de handtekeningen gezet voor laatste vrije kavel op bedrijventerrein Bakestein. Bij Total Roof Care B.V. staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het dak zal voorzien worden van ruim 300 zonnepanelen. Een gedeelte hiervan is voor eigen gebruik. De overige zonnepanelen mogen geplaatst worden door inwoners van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. 

Lees meer
Energietransitie

MAAT lanceert MAAT E-Mobility

Transportbedrijf MAAT richt zich met de nieuwe divisie E-Mobility op elektrische voertuigen. Directeur Arjan Maat: 'Steeds meer bedrijven willen hun wagenpark verduurzamen. Wij geloven echt in elektrificatie en gaan pionieren in een snelgroeiende markt.'

Lees meer
Energietransitie

Verduurzaming in de maritieme maakindustrie

Verduurzaming is een belangrijk thema in de maritieme maakindustrie van de Drechtsteden. Zo ook bij Holland Shipyards Group. Bekijk hier de video waarin commercieel directeur Marco Hoogendoorn vertelt: 'We kunnen een groen schip bouwen, maar kijken met partners uit de regio ook hoe we het bouwproces zelf kunnen vergroenen.'

Lees meer

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline