Binnenvaart

De Drechtsteden, enorme maritieme hotspot

26 augustus 2021

Een mooiere locatie als maritieme hotspot is bijna niet denkbaar. Ingeklemd tussen de grootste en drukste waterwegen van ons land vormen de Drechtsteden de verbinding met Antwerpen, Amsterdam en het achterland.

Scheepsbouw, bagger en binnenvaart domineren het beeld. Een ideale vestigingslocatie voor slimme, maritieme bedrijven. Marit van Heugten en Menno Bijnagte van Deal Drecht Cities vertellen waarom.

Deal Drecht Cities
Deal verzorgt de economische acquisitie en de promotie voor de zeven Drechtsteden. Samen met de Economic Development Board (EDB) staat de stichting voor een succesvolle en ondernemende regio. Hoe? Door een actief promotiebeleid, nieuwe bedrijven aantrekken en economische ontwikkeling stimuleren. De vraag van de investeerder staat centraal en met gerichte promotie wordt de regio zichtbaar bij de juiste doelgroepen. Door de samenwerking met de EDB wordt ook de langere termijn ontwikkeling van de regio meegenomen. Deal is een zelfstandige stichting en opgericht in 2014. Naast de zeven Drechtsteden zijn ook Havenbedrijf Rotterdam en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij ROM-D aangesloten.

Deal werd destijds opgericht omdat de Drechtsteden zichzelf beter op de kaart wilden zetten. En dat lukt boven verwachting. De kernsectoren zijn de maritieme maakindustrie
in de breedste zin van het woord, de logistiek en de smart industry sector. Het kantoor is gevestigd op een mooie locatie in Hendrik-Ido-Ambacht met uitzicht op de Noord en midden in het werkgebied.

Menno Bijnagte (Business Manager) geeft aan: “Wij werken hier met een enthousiast, professioneel team van twaalf mensen. Samen met de partners bouwen wij aan het versterken van het ecosysteem van de Drechtsteden. Waar maritiem, logistiek, smart industry en innovatie hoog op de agenda staan.”

Deal heeft focus op de internationale markt, met name Noordwest-Europa, maar ook in de regio staan zij voor bedrijven met investeringsvragen klaar. Deal draagt sinds de oprichting bij aan toename van de werkgelegenheid en de bekendheid van de Drechtsteden als maritieme topregio.

Bedrijventerreinen
Voor de vestiging van bedrijven werkt Deal nauw samen met de lokale gemeenten, projectontwikkelaars en de makelaars om bedrijven en investeerders zo goed mogelijk te faciliteren. De business managers bij Deal hebben kennis van de beschikbare gronden, kavels en panden. Zij hebben de meest actuele marktkennis en kennen de regionale vestigingsdynamiek. Een recent succesvol marketing en acquisitieproject en regionale samenwerking is wel ‘Rotterdam Maritime Capital of Europe’. Sinds 2016 werken Rotterdam en de Drechtsteden samen om zich te profileren als maritieme hoofdstad van Europa. De internationale promotie en acquisitie wordt verzorgd door Deal en Rotterdam Partners. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere Havenbedrijf Rotterdam, RPPC, InnovationQuarter en de gemeenten Schiedam en Gorinchem.

Economic Development Board
De Economic Development Board (EDB) is een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheid in de regio Drechtsteden. Deze Triple Helix structuur ontsluit de kracht van de Drechtsteden met een blik op de toekomst en als industriële motor van Rotterdam. Wonen, Werken, Beleven en Innoveren staan centraal. Dit gebeurt door het initiëren en aanjagen van projecten die het verschil maken.

De projecten van de EDB zijn onder andere Drecht Cities Young Professionals, Iconen, Personenvervoer over Water, Dordrecht Academy en River Cruise Terminal. Marit van Heugten (projectmanager EDB) vertelt: “De EDB is in 2017 opgericht en wij werken nauw samen met Deal, bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen. Wij proberen het gebied met elkaar duurzaam te versterken. Zodat het een aantrekkelijke leef- en werklocatie is en blijft.”

Aandacht voor Human Capital
De Economic Development Board houdt zich gericht bezig met het behouden, opleiden en aantrekken van jong talent. Een van de meest aansprekende projecten is het Drecht Cities Young Professionals programma. Dit programma bestaat uit achtdaagse challenges en events. Jonge mensen uit verschillende bedrijven en afdelingen werken nauw samen om een uitdaging die is voorgelegd op te lossen. Dit zijn ook vaak maritieme vraagstukken. Een goed voorbeeld is de challenge vanuit de Olympische zeilploeg om voor de coaches een duurzame RIB te ontwikkelen. In deze challenge hebben young professionals van Koedood, Veth Propulsion, Iv-Groep en Oceanco samengewerkt met studenten van de TU Delft en Koedood. Het prototype op waterstof wordt op dit moment gebouwd.

Marit van Heugten: ‘Dit is een gaaf voorbeeld waarin alle creatieve en innovatieve kennis van bedrijven en hun Young Professionals bij elkaar komt en resulteert in een uniek prototype. Hiermee kunnen we verder bouwen en innoveren.’

Technisch onderwijs
De EDB heeft ook zich ingezet voor het terugbrengen van hoger technisch onderwijs naar de Drechtsteden. Vijf hogere scholen (Hogeschool Rotterdam, InHolland, de Christelijke Hogeschool Ede, Avans Hogeschool en Da Vinci College/HBO Drechtsteden) hebben de handen ineengeslagen om samen hoger technisch onderwijs weer terug te brengen naar de Drechtsteden. In september 2021 starten de eerste tweejarige Associate-degree opleidingen voor doorstroming van het mbo en omscholing van werknemers. De nieuwe Academy staat straks direct naast de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht te liggen.

Tenslotte stelt Menno Bijnagte: “Als je een unieke locatie zoekt in de Drechtsteden, ben je bij Deal aan het juiste adres. Wij hebben de connecties bij de gemeente, hebben de meest actuele marktkennis tot onze beschikking en gaan graag in gesprek met elk bedrijf dat zich in de Drechtsteden wil vestigen. U bent van harte welkom.

Deal Drecht Cities Drechtsteden Economic Development Board Hoger Onderwijs Drechtsteden Human Capital Onderwijs
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline