Innovatie District

Eerste klant MKB 3D print-oplossing voor fieldlab RAMLAB

16 maart 2021

Fieldlab RAMLAB en Valk Welding hebben een maatwerk lasrobot met bijbehorende software verkocht aan Vallourec. Deze multinational in de olie- en gasindustrie kan nu zelf zijn eigen metalen buisonderdelen printen. RAMLAB wil 3D-metaalprinten toegankelijk maken voor alle (mkb-)productielocaties.

Fieldlab RAMLAB is sinds 2016 bezig om de doorontwikkeling en toepassing van 3D-metaalprinten te stimuleren. Er wordt gebruikt gemaakt van lasrobots van Valk Welding waarmee je 3D metaal kunt printen. Zo’n lasrobot is voor veel bedrijven een risicovolle en grote investering. Je weet vooraf immers niet zeker of de materiaaleigenschappen en vormen behaald kunnen worden met de technologie. In het fieldlab kunnen bedrijven daarom samen met specialisten eerst onderzoek en ervaring opdoen voordat ze overgaan tot aanschaf. Inmiddels is de eerste klant voor de WAAM-cel, mede door diverse SMITZH-innovatieprojecten, een feit. Vallourec, een grote multinational uit de olie- en gasindustrie, heeft een maatwerk lasrobot met bijbehorende software gekocht.
 
Additive Manufacturing
RAMLAB werkt de laatste jaren succesvol aan de doorontwikkeling en toepasbaarheid van 3D-metaalprinten. De techniek die gebruikt wordt, heet Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM). Met een lasrobot wordt door laag voor laag op elkaar te lassen een vorm geprint. Vaak gaat het om producten in kleine series of zelfs enkelstuks. Denk bijvoorbeeld aan een scheepsschroef of een mal die gerepareerd wordt. 
 
In een eerder SMITZH-project legde RAMLAB al de basis voor de optimalisatie van de materiaaleigenschappen en onderdelen met behulp van monitoring en control. In het laatst afgeronde project, wist het fieldlab te bewijzen dat met de juiste sensoren, camera’s en software het 3D-printproces volledig geautomatiseerd en foutloos kan verlopen. Voor de toepassing bij Vallourec werden aan de lasrobot een 3D-scanner en temperatuursensor toegevoegd.
 
Vincent Wegener van RAMLAB: “Met MaxQ, ons nieuwe monitoring en control systeem, kunnen we de lasrobot 24/7 autonoom productie laten draaien. Afgelopen zomer hebben we net zo lang getest totdat alle bugs er uit waren en we controle hadden over de kwaliteit. Hiermee kan Vallourec nu volledig geautomatiseerd productie draaien op hun locatie in Singapore.”
 
Verschillende vormen en materialen
De grote uitdaging bij het 3D-metaalprinten in kleine series is dat je eigenlijk voor ieder product opnieuw moet vaststellen of de vorm haalbaar is en welke materialen geschikt zijn. Vallourec verkoopt productonderdelen voor het transport van olie en gas. Die onderdelen moeten tegen een hoge druk kunnen. Dus dat vraagt veel testen vooraf. 
 
Jonathan Moulin van Vallourec: “We hebben de meest voorkomende componenten geredesigned voor 3D-printing en vastgelegd in een digital warehouse, van waaruit alle productievestigingen wereldwijd de gewenste bestanden kunnen downloaden.” 
 
RAMLAB verwerkt al het onderzoek in een materialendatabase met gegevens over materiaalsoorten, eigenschappen en het effect wanneer je bepaalde materialen met elkaar combineert. Het is daarmee voor bedrijven kostenefficiënter om gebruik te maken van de expertise en faciliteiten die bij RAMLAB beschikbaar zijn, dan al dat onderzoek zelf te doen. 
 
Unieke positie in de wereld
Vallourec is een grote multinational. De lasrobot met het MaxQ systeem van RAMLAB zal een plek krijgen in Singapore. Dat een partij als Vallourec onze regio opzoekt om tot een gecertificeerd 3D geprint onderdeel te komen, hangt samen met de unieke expertise waarover fieldlab RAMLAB beschikt. RAMLAB is het eerste Europese fieldlab dat heeft bewezen volumineuze onderdelen voor industriële toepassingen met WAAM-technologie te kunnen printen. RAMLAB wil dat het voor alle (mkb-)productielocaties in de wereld mogelijk wordt om on demand industriële componenten te printen.
 
Jonathan Moulin van Vallourec: “In de hele value chain kost iedere schakel geld en tijd. Bovendien bestaat het risico dat producten niet uit voorraad leverbaar zijn. Printen op locatie met de door RAMLAB en Valk Welding geoptimaliseerde WAAM-technologie biedt daarvoor de oplossing.” 
 
Vincent Wegener van RAMLAB: “Het MaxQ systeem is volledig geïntegreerd in de cel van Valk Welding. Juist in die samenwerking zit onze kracht en daarmee zijn we uniek in Europa..”
 
Meer weten?
Wil jij ook ondersteuning vanuit SMITZH bij de ontwikkeling of toepassing van een nieuwe technologie? Kijk dan eens hier naar de mogelijkheden. Wil je meer weten over de ontwikkeling en toepassing van Additive Manufacturing? Neem dan direct contact op met Vincent Wegener, vincent@ramlab.com van RAMLAB, Anton Duisterwinkel anton.duisterwinkel@innovationquarter.nl van SMITZH, of Menno Bijnagte menno@dealdrechtcities.nl van Deal Drecht Cities.
 
 
 
 
 

 

Smart Industry
Invest in the Drecht Cities

Kom in contact

Wil jij meer weten over de regio en de mogelijkheden die de Drechtsteden biedt?
Neem dan contact met ons op.

Stuur een bericht

Meld je aan op 'The daily Deal'
en ontvang de laatste regio updates
direct in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief
skyline